Pyszna, lekka, a zarazem pożywna sałatka z jajkiem, rzeżuchą i rzodkiewkami. Sprawdzi się nie tylko w okresie Wielkanocy, ale o każdej innej porze roku, kiedy warzywa mają najlepszy smak :) Ekspresowa w przygotowaniu, więc z powodzeniem możecie zabrać taką porcję zdrowia np. na posiłek do pracy. To też świetna opcja na spożytkowanie po świętach nadmiaru ugotowanych jajek czy rzeżuchy ;) Zajadajcie na zdrowie!
2 garście mixu sałat z roszponką
1 garść szpinaku baby
3 jajka na twardo
8 pomidorków koktajlowych
1 mniejszy ogórek szklarniowy
6 rzodkiewek
1 mała, czerwona cebula
3 łyżki rzeżuchy
Sos:
2 łyżki majonezu
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy miodowej
sól (do smaku)
świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)
Na talerzu ułożyć mix sałat, szpinak, jajka pokrojone na ósemki. Dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, rzodkiewkę i ogórka pokrojone w plasterki oraz cebulę pokrojoną w pióra. Składniki sosu połączyć. Sałatkę polać sosem i posypać rzeżuchą. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Dodaje do listy na poniedziałkowe śniadanie :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńWygląda obłędnie. Musze wypróbować. Dzięki za inspirację.
OdpowiedzUsuń