czwartek, 6 kwietnia 2023

Wiosenna sałatka z jajkiem, rzodkiewką i rzeżuchą

Pyszna, lekka, a zarazem pożywna sałatka z jajkiem, rzeżuchą i rzodkiewkami. Sprawdzi się nie tylko w okresie Wielkanocy, ale o każdej innej porze roku, kiedy warzywa mają najlepszy smak :) Ekspresowa w przygotowaniu, więc z powodzeniem możecie zabrać taką porcję zdrowia np. na posiłek do pracy. To też świetna opcja na spożytkowanie po świętach nadmiaru ugotowanych jajek czy rzeżuchy ;) Zajadajcie na zdrowie! 

Składniki: 
2 garście mixu sałat z roszponką 
1 garść szpinaku baby 
3 jajka na twardo
8 pomidorków koktajlowych 
1 mniejszy ogórek szklarniowy 
6 rzodkiewek 
1 mała, czerwona cebula 
3 łyżki rzeżuchy 
Sos: 
2 łyżki majonezu 
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku 
1 łyżeczka musztardy miodowej 
sól (do smaku) 
świeżo mielony czarny pieprz (do smaku) 




Na talerzu ułożyć mix sałat, szpinak, jajka pokrojone na ósemki. Dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, rzodkiewkę i ogórka pokrojone w plasterki oraz cebulę pokrojoną w pióra. Składniki sosu połączyć. Sałatkę polać sosem i posypać rzeżuchą. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego! 

3 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...