piątek, 7 kwietnia 2023

Deser leśny mech

Wiosenny deser w kolorach soczystej zieleni, wzorowany na popularnym cieście leśny mech ;) Idealny na Wielkanoc, czy na każdą inną okazję :) Wygląda bajecznie i cudownie smakuje. Ciasto na ten deser możecie upiec wcześniej, a sam deser przygotować chwilę przed podaniem. Będzie mega smacznie, koniecznie spróbujcie :) 

Składniki (na ok. 6 porcji): 
Ciasto: 
2 jajka (rozmiar M)
110 g cukru 
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 
120 g świeżego szpinaku baby 
100 ml oleju rzepakowego 
180 g mąki pszennej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Frużelina malinowo-borówkowa: 
200 g malin 
100 g borówek amerykańskich (lub jagód) 
2 1/2 łyżki cukru 
2 łyżeczki soku z cytryny 
2 łyżki wody 
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
Krem: 
400 ml śmietanki 30 %
250 g mascarpone 
3 łyżki cukru pudru 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
Dodatkowo (do dekoracji):
100 g malin 
100 g borówek amerykańskich 






Ciasto: Spód tortownicy (20-21 cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie smarować. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (grzałka góra-dół). Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Szpinak przełożyć do wysokiego naczynia, dodać olej i zblendować dokładnie na papkę, bez widocznych kawałków szpinaku. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na jasną, puszystą masę. Dodać zblendowany szpinak i zmiksować. Dodawać stopniowo mąkę i miksować do połączenia się składników. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30-35 minut lub do suchego patyczka. Przełożyć na kratkę i całkowicie wystudzić. Wierzch ciasta ściąć nożem. Wydrążyć cały, jasnozielony środek, rwąc kawałki ciasta na mniejsze części. 
Frużelina: Owoce przełożyć do rondla dodać sok z cytryny, cukier i podgrzewać na wolnym ogniu, aż owoce częściowo się rozpadną i puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w wodzie i wlać od owoców. Podgrzać chwilę do zgęstnienia, cały czas mieszając. Frużelinę całkowicie wystudzić. 
Krem: Do śmietany dodać cukier puder i ekstrakt z wanilii. Miksować do czasu, aż śmietana będzie prawie sztywna. Dodać mascarpone i zmiksować na sztywny, gładki krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (Wilton M1). 
Na dno szklanek/pucharków wsypać porcję ciasta szpinakowego. Dodać porcję frużeliny i krem. Wierzch deserów posypać ciastem i udekorować owocami. Smacznego! 

Rady: Frużelinę można przygotować z innych, ulubionych owoców leśnych: jeżyn, jagód lub mixu kilku owoców. Do przygotowania frużeliny można użyć mrożonych owoców. 
Wierzch deserów można także udekorować pestkami granatu i świeżą miętą. 
Ciasto szpinakowe świetnie nadaje się do mrożenia. Jeśli nie planujecie wykorzystać go w całości do deseru, można już porwane na kawałki ciasto włożyć do woreczka strunowego i zamrozić.
Do przygotowania deseru można użyć także mrożonego szpinaku w podwójnej gramaturze niż ta, podana w przepisie. Ciasto przygotowane na mrożonym szpinaku nie będzie miało jednak tak intensywnego, zielonego koloru. 

3 komentarze:

  1. Kocham leśny mech, ale w takiej formie jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...