wtorek, 4 kwietnia 2023

Babka budyniowa toffi

Pyszna, szybka w przygotowaniu babka budyniowa toffi. Idealna na świąteczny stół czy po prostu do weekendowej kawy czy herbaty. Dzięki dodatkowi budyniu o smaku toffi ma przyjemny aromat i jest bardzo krucha. Dla podkręcania smaku możecie dodać do ciasta dodatkowo 2-3 łyżki masy kajmak lub posmarować nią wierzch babki ;) Będzie bardziej słodko, ale równie pysznie :) 

Składniki: 
4 jajka (rozmiar M) w temperaturze pokojowej 
180 g cukru 
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 
220 g mąki pszennej tortowej 
2 budynie (40 g każdy) o smaku toffi 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
170 ml oleju rzepakowego 
Do wysmarowania formy: 
1 łyżeczka masła 
1 łyżka mąki
Polewa: 
100 g gorzkiej czekolady 
100 ml śmietany 30 %
Dodatkowo (do dekoracji): 
1 łyżka malin liofilizowanych 
1 łyżka truskawek liofilizowanych 
cukier toffi w kawałkach (opcjonalnie) 
czekoladowe jajeczka 



Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni (grzałka góra-dół). Formę na babkę (25 cm średnicy) wysmarować masłem i wysypać mąką. Mąkę z proszkiem przesiać. W misce umieścić jajka i zacząć ubijać, stopniowo dosypując cukier z cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnożółta dolać olej i zmiksować. Dodać budynie i stopniowo dodawać mąkę cały czas miksując. Ciasto przelać do formy i piec przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka. Babkę lekko wystudzić i wyjąć z formy. Studzić na kratce. W rondlu podgrzać śmietanę, wyłączyć gaz i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać ok. minuty i wymieszać całość do połączenia, najlepiej za pomocą trzepaczki. Babkę polać polewą i udekorować malinami, truskawkami, cukrem toffi i czekoladowymi jajeczkami. Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Ta jest z budyniem o smaku toffi, można też dodać masy kajmakowej dla podkręcenia smaku :) Bardzo polecam :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...