niedziela, 2 kwietnia 2023

Sałatka szuba czyli śledzie pod pierzynką

Pyszna sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem. Znana pod nazwą szuba, czy też jako śledzie pod pierzynką. Świetna na święta, imprezy czy jako posiłek do pracy. Możecie zrobić ją w jednej większej misce lub w mniejszych szklankach. Najlepiej prezentuje się w szklanych naczyniach, ponieważ odpowiednio wyeksponowane są kolejne warstwy. 

Składniki (na 6 porcji): 
3 średnie (300 g) ziemniaki 
3 średnie (300 g) buraki 
1 duża (200 g) marchew 
1 średnia cebula 
3 jajka 
5 filetów śledziowych a'la matjas w oleju
Sos:  
4 łyżki majonezu 
2 łyżki jogurtu naturalnego 
1 łyżeczka musztardy miodowej 
sól (do smaku) 
świeżo starty czarny pieprz (do smaku) 
Dodatkowo: 
2 łyżki posiekanego szczypiorku 





Buraki ugotować w osolonej wodzie w łupinkach. Ziemniaki i marchew (w łupinkach) ugotować razem w drugim garnku w osolonej wodzie. Jarzyny wystudzić i obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, każde w osobnej misce. Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Filety śledziowe odsączyć z oleju na ręczniku papierowym i pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Składniki sosu połączyć. W szklankach lub misce układać kolejno: śledzie, cebulę, porcję sosu, startą marchew, ziemniaki, sos, buraki, sos i jajka. Wierzch posypać szczypiorkiem. Słodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Smacznego! 

Rady: Do sałatki można dodać kupne już ugotowane buraki. Do sałatki można dodać dodatkowo pokrojone w kostkę ogórki konserwowe lub kiszone oraz starty na tarce na grubych oczkach żółty ser np. gouda. 
Do sałatki można użyć filetów śledziowych solonych a'la matjas - należy je wcześniej namoczyć w wodzie z mlekiem (lub mleku) przez kilka godzin. Składniki sałatki można również pokroić w drobną kostkę. Do sosu, zamiast musztardy można dać łyżeczkę chrzanu. Sałatka najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy składniki się przegryzą. 

8 komentarzy:

  1. najlepsza sałątka świata!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszna, zgadza się :)

      Usuń
    2. Jest bardzo smaczna dziękuję za przepis

      Usuń
    3. Cieszę się, że smakowała :)

      Usuń
  2. Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę i zapraszam po więcej inspiracji :)

      Usuń
  3. Wygląda apetycznie, spróbuje zrobić.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...