Pyszna sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem. Znana pod nazwą szuba, czy też jako śledzie pod pierzynką. Świetna na święta, imprezy czy jako posiłek do pracy. Możecie zrobić ją w jednej większej misce lub w mniejszych szklankach. Najlepiej prezentuje się w szklanych naczyniach, ponieważ odpowiednio wyeksponowane są kolejne warstwy.
Składniki (na 6 porcji):
3 średnie (300 g) ziemniaki
3 średnie (300 g) buraki
1 duża (200 g) marchew
1 średnia cebula
3 jajka
5 filetów śledziowych a'la matjas w oleju
3 średnie (300 g) ziemniaki
3 średnie (300 g) buraki
1 duża (200 g) marchew
1 średnia cebula
3 jajka
5 filetów śledziowych a'la matjas w oleju
Sos:
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy miodowej
sól (do smaku)
świeżo starty czarny pieprz (do smaku)
sól (do smaku)
świeżo starty czarny pieprz (do smaku)
Dodatkowo:
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Buraki ugotować w osolonej wodzie w łupinkach. Ziemniaki i marchew (w łupinkach) ugotować razem w drugim garnku w osolonej wodzie. Jarzyny wystudzić i obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, każde w osobnej misce. Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Filety śledziowe odsączyć z oleju na ręczniku papierowym i pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Składniki sosu połączyć. W szklankach lub misce układać kolejno: śledzie, cebulę, porcję sosu, startą marchew, ziemniaki, sos, buraki, sos i jajka. Wierzch posypać szczypiorkiem. Słodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Smacznego!
Rady: Do sałatki można dodać kupne już ugotowane buraki. Do sałatki można dodać dodatkowo pokrojone w kostkę ogórki konserwowe lub kiszone oraz starty na tarce na grubych oczkach żółty ser np. gouda.
Do sałatki można użyć filetów śledziowych solonych a'la matjas - należy je wcześniej namoczyć w wodzie z mlekiem (lub mleku) przez kilka godzin. Składniki sałatki można również pokroić w drobną kostkę. Do sosu, zamiast musztardy można dać łyżeczkę chrzanu. Sałatka najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy składniki się przegryzą.
najlepsza sałątka świata!
OdpowiedzUsuńJest pyszna, zgadza się :)
UsuńJest bardzo smaczna dziękuję za przepis
UsuńCieszę się, że smakowała :)
UsuńDziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuńProszę i zapraszam po więcej inspiracji :)
UsuńWygląda apetycznie, spróbuje zrobić.
OdpowiedzUsuńJest pyszna :) Polecam :)
Usuń