piątek, 31 marca 2023

Deser z frużeliną borówkową w czekoladowych papilotkach

Deser który możecie zjeść w całości, razem z "miseczką"? Proszę bardzo! :) Tak podany deser nie tylko efektownie się prezentuje, ale także świetnie smakuje. Do czekoladowych papilotek możecie użyć dowolnej, ulubionej czekolady - mleczna i biała również się nada, z tym, że deser będzie dużo słodszy ;) Takie deserki w zależności od dobranej dekoracji możecie zrobić na różne okazje. Ja podałam je z czekoladowymi jajeczkami, dzięki temu deser nabiera bardziej wielkanocnego charakteru ;) 

Składniki (na 4 sztuki): 
90 g gorzkiej czekolady 70%
8 biszkoptów 
60 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 
Frużelina borówkowa: 
120 g borówek amerykańskich
1 łyżeczka soku z cytryny 
2 łyżeczki cukru 
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
Krem: 
200 ml śmietany 30 %
3/4 łyżki cukru pudru 
1 śmietan fix
Dodatkowo (do dekoracji): 
50 g borówek 
2 kostki startej gorzkiej czekolady 
2 kostki startej białej czekolady 
8 czekoladowych jajeczek 




Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Silikonowe papilotki do muffinek dokładnie wysmarować wewnątrz za pomocą silikonowego pędzelka płynną czekoladą. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Czynność powtórzyć dwukrotnie. Pozostawić na około 1 godzinę w lodówce, aż czekolada będzie mocno zastygnięta. Delikatnie zdjąć papilotki. Do czasu napełniania deserem "papilotki" pozostawić w lodówce. Borówki przełożyć do rondelka, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na wolnym ogniu, aż owoce rozpadną się i puszczą sok, dodać mąkę ziemniaczaną i mieszając podgrzać chwilę do zgęstnienia. Frużelinę całkowicie wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem i śmietan fixem na sztywno. Na spód czekoladowych papilotek ułożyć nasączone sokiem pomarańczowym biszkopty, na biszkopty dać porcję frużeliny i ubitą kremówkę. Ułożyć kolejną warstwę, aż do wyczerpania składników. Wierzch deseru udekorować bitą śmietaną, borówkami, startą czekoladą i czekoladowymi jajeczkami. Do czasu podania trzymać w lodówce. Smacznego! 

Rady: Do przygotowania frużeliny można użyć mrożonych owoców. Frużelinę do tego deseru można także przygotować z innych, ulubionych owoców, świetnie nadadzą się tutaj owoce kwaskowe np. maliny.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...