Klasyka w najpyszniejszym wydaniu :) Sałatka Cezar to połączenie chrupiącej sałaty rzymskiej, soczystej smażonej piersi z kurczaka, parmezanu, grzanek i wyrazistego sosu na bazie majonezu i czosnku, który nadaje sałatce przysłowiową kropkę nad i ;) Idealna sałatka na kolację, posiłek do pracy czy imprezę. Na tyle uniwersalna i prosta w przygotowaniu, że z pewnością sprawdzi się na wiele okazji. Są różne wersje przygotowywania tej popularnej sałatki, niektórzy dodają do niej pomidorki koktajlowe, inni czerwoną cebulę, jeszcze inni robią ją na bazie sałaty lodowej. Ja podaję Wam przepis najbardziej zbliżony do oryginału. Sałatkę możecie serwować w całych liściach sałaty rzymskiej, a sos Worcestershire zastąpić filecikami anchois roztartymi uprzednio z czosnkiem. Dobrą bazą do sosu będzie majonez przygotowany samodzielnie, na który przepis znajdziecie TUTAJ.
1 średnia sałata rzymska
40 g startego parmezanu
1/3 półbagietki
Pierś z kurczaka:
1 pojedyncza (250 g) pierś z kurczaka
4 łyżki oliwy z oliwek
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Sos:
3 łyżki majonezu
1 średni ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 łyżeczka ostrej musztardy np. Dijon
sól (do smaku)
Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki sosu i wymieszać. Odstawić do przegryzienia. Pierś z kurczaka (oczyszczoną) doprawić solą i pieprzem. Na dobrze rozgrzaną patelnię grillową wlać 2 łyżki oliwy, ułożyć pierś i smażyć z każdej strony po ok. 3 minut (w zależności od grubości). Pierś przełożyć na deskę i odczekać kilka minut, aż przestygnie, a soki wewnątrz mięsa równomiernie się rozejdą. Kilka wierzchnich liści sałaty ułożyć na talerzu. Resztę pokroić. Pokrojoną sałatę wymieszać z połową sosu i przełożyć na talerz. Na patelnię (na której smażył się kurczak) wlać dwie łyżki oliwy. Bagietkę porwać na mniejsze kawałki (lub pokroić w kostkę), wrzucić na patelnię i smażyć do czasu, aż będzie chrupiąca i zarumieniona. Na sałatę ułożyć pokrojoną na plastry pierś z kurczaka i grzanki, całość posypać parmezanem i polać sosem. Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam