poniedziałek, 20 marca 2023

Domowy majonez

Domowe smakuje lepiej ;) Tak jest również w przypadku majonezu, który przygotujecie w zaledwie 3 minuty. Przepis na domowy majonez ukazał się na blogu ponad 10 lat temu, dziś odświeżam Wam ten przepis, który wreszcie doczekał się nowych zdjęć ;) Pyszny, kremowy idealny nie tylko na wielkanocny stół, jako dodatek do jajek, sałatek czy past, ale także na co dzień jako dodatek do kanapek. Taki przepis warto mieć w zanadrzu, bo dokładnie wiecie jakie składniki zawiera, a dodatkowo możecie modyfikować jego smak według własnego gustu. 

Składniki: 
1 duże, wiejskie jajko 
200 ml oleju rzepakowego 
1 łyżeczka musztardy (u mnie miodowa)
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru pudru 
1/4 łyżeczki soli 



Jajko sparzyć wrzątkiem i dokładnie wyszorować. Wbić do wysokiego słoika. Dodać pozostałe składniki i zacząć miksować blenderem ręcznym od dna naczynia, pulsacyjnie, stopniowo przesuwając blender ku górze. Miksować do czasu, aż majonez będzie kremowy i gęsty. Przechowywać w lodówce do 7 dni. Smacznego! 

6 komentarzy:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...