Składniki (na 4 kotlety):
6 jajek (rozmiar M) na twardo
1 surowe jajko
4 łyżki rzeżuchy
3 łyżki bułki tartej
1/3 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka sosu sriracha (opcjonalnie)
olej (do smażenia)
2 łyżki bułki tartej (do panierowania)
Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki chrzanu
1/4 łyżeczki cukru pudru
sól (do smaku)
Jajka zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać surowe jajko, bułkę tartą, rzeżuchę i doprawić do smaku. Wymieszać łyżką do połączenia się składników. Masę włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Zwilżonymi wodą dłońmi uformować kotlety i obroczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć z obu stron po około 3 minuty do zarumieniania. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Składniki sosu połączyć. Kotlety podawać na ciepło lub na zimno polane sosem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)