środa, 12 kwietnia 2023

Kotlety jajeczne z rzeżuchą i sosem chrzanowym

Jestem wielką miłośniczką idei zero waste, czyli nie marnowania jedzenia i wykorzystywania resztek. Tym razem pozostałą po świętach rzeżuchę, nadmiar zakupionych jajek i świąteczny sos chrzanowy wykorzystałam do zrobienia jajecznych kotletów, które świetnie sprawdzą się na jarski obiad, kolację czy posiłek do pracy ;) Będzie prosto, pysznie i ekspresowo ;) 


Składniki (na 4 kotlety):
6 jajek (rozmiar M) na twardo 
1 surowe jajko 
4 łyżki rzeżuchy 
3 łyżki bułki tartej 
1/3 łyżeczki soli 
1/4 łyżeczki pieprzu 
1 łyżeczka sosu sriracha (opcjonalnie)
olej (do smażenia) 
2 łyżki bułki tartej (do panierowania)
Sos: 
2 łyżki majonezu 
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 
2 łyżeczki chrzanu 
1/4 łyżeczki cukru pudru 
sól (do smaku) 




Jajka zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać surowe jajko, bułkę tartą, rzeżuchę i doprawić do smaku. Wymieszać łyżką do połączenia się składników. Masę włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Zwilżonymi wodą dłońmi uformować kotlety i obroczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć z obu stron po około 3 minuty do zarumieniania. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Składniki sosu połączyć. Kotlety podawać na ciepło lub na zimno polane sosem. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...