Składniki:
2 mniejsze (400g) cukinie
2 średnie jajka
3/4 szklanki (110 g) bułki tartej
1 szklanka (40 g) płatków kukurydzianych
40 g startego parmezanu lub grana padano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki sosu sriracha
2 łyżki sosu sojowego
sól (do podania)
3 łyżki oleju
Cukinie przekroić na pół i odciąć końce. Pokroić na frytki o grubości około 1,5 cm. Jajka rozkłócić z przyprawami. Płatki kukurydziane rozdrobnić w malakserze. Wymieszać z bułką tartą i serem. Cukinię panierować w jajku i w bułce z płatkami i serem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskać olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół + termoobieg) przez około 30 minut, aż frytki się zarumienią. Po upieczeniu posypać solą. Podawać na ciepło z sosem czosnkowym lub słodko-ostrym sosem chili. Smacznego!
Fantastyczne frytki cukinowe
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRewelacja 👍🙂
OdpowiedzUsuńPolecam ;)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Dzięki ;)
Usuń