niedziela, 16 kwietnia 2023

Frytki z cukinii z piekarnika

Pyszne frytki z cukinii pieczone w piekarniku to idealna opcja na przekąskę do wieczornego filmu, czy dodatek do obiadu. Proste i szybkie w przygotowaniu. Chrupiąca, wyrazista w smaku panierka i miękkie wnętrze to prawdziwa uczta dla podniebienia ;) Frytki z cukinii najlepiej smakują na ciepło podane z sosem czosnkowym lub słodko-ostrym sosem chili. Przyjemnego chrupania ;) 


Składniki: 
2 mniejsze (400g) cukinie 
2 średnie jajka
3/4 szklanki (110 g) bułki tartej 
1 szklanka (40 g) płatków kukurydzianych 
40 g startego parmezanu lub grana padano 
1 łyżeczka tymianku 
1 łyżeczka słodkiej papryki 
1 łyżeczka granulowanego czosnku 
1 łyżeczka musztardy 
2 łyżeczki sosu sriracha 
2 łyżki sosu sojowego 
sól (do podania)
3 łyżki oleju 




Cukinie przekroić na pół i odciąć końce. Pokroić na frytki o grubości około 1,5 cm. Jajka rozkłócić z przyprawami. Płatki kukurydziane rozdrobnić w malakserze. Wymieszać z bułką tartą i serem. Cukinię panierować w jajku i w bułce z płatkami i serem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskać olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół + termoobieg) przez około 30 minut, aż frytki się zarumienią. Po upieczeniu posypać solą. Podawać na ciepło z sosem czosnkowym lub słodko-ostrym sosem chili. Smacznego! 

6 komentarzy:

  1. Fantastyczne frytki cukinowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja 👍🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...