Idealna słodkość na wielkanocny stół. Gniazda bezowe wypełnione pysznym kremem ze startą czekoladą, podane z kwaskowatym kiwi i borówkami. Wielkanocnego charakteru dodaje im tutaj dekoracja czekoladowymi jajeczkami ;) Bezy możecie przygotować tydzień wcześniej i przechować je w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki temu zaoszczędzicie czas tuż przed świętami na przygotowanie tego deseru. Takie gniazdka bezowe smakują wyśmienicie :) Z powodzeniem możecie przygotować je z podwójnej porcji :)
Gniazda bezowe:
3 białka z jajek rozm. L (w temperaturze pokojowej)
150 g drobnego cukru
szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem straciatella:
350 ml śmietany 30 %
1 łyżka cukru pudru
25 g gorzkiej czekolady
1 opakowanie śmietan-fixu
Dodatkowo:
2 owoce kiwi
125 g borówek
Krem: Czekoladę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywno. Dodać startą czekoladę i wymieszać. Krem przełożyć do rękawa z tylką M1 i udekorować środek i wierzch gniazd. Gotowe gniazda z kremem udekorować plasterkami kiwi, borówkami i czekoladowymi jajeczkami. Do czasu podania przechowywać w lodówce w zamkiętym pojemniku. Smacznego!
Rady: Aby sprawdzić czy beza jest już odpowiednio ubita należy wziąć trochę białka między dwa palce i rozchylić, jeśli pozostaną charakterystyczne "ogonki", a cukier nie będzie wyczuwalny pod palcami, beza jest gotowa. Bezę należy jak najszybciej po ubiciu wstawić do piekarnika. Czas suszenia bezy należy dostosować do swojego piekarnika. Lepiej suszyć ją dłużej w niższej temperaturze, dzięki temu zachowa swój śnieżnobiały kolor. Bezę można również pozostawić na całą noc do wystudzenia w zamkniętym piekarniku. Jeśli nie macie rękawa i tylki bezy można nakładać łyżką formując gniazda. Gniazda najlepiej udekorować na godzinę przed podaniem.
Urocze babeczki, zachwycą na pewno tych najmłodszych biesiadników :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że tych trochę większych miłośników bez również :D
Usuń