Ciasto:
200 g mąki pszennej
110 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki suszonych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
250 g mozzarelli w kawałku
2 łyżeczki ziół toskańskich
Do posmarowania:
1 małe jajko
1 ząbek czosnku
szczypta soli
Do podania:
1 łyżka startego grana padano
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Do mąki wsypać drożdże, cukier i sól. Wymieszać. Dolać wodę oraz oliwę. Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ścierką i odstawić do podrośnięcia na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Podrośnięte ciasto rozsmarować na prostokąt, pokroić na kwadraty o boku ok. 5 cm. Każdy kwadrat posypać przyprawą i ułożyć na nim kawałek pokrojonego w kostkę sera. Boki zlepiać do środka, dobrze skleić i uformować kulkę. Kuli układać na papierze do pieczenia, zlepieniami do dołu blisko siebie, w formie okręgu. Posmarować rozkłóconym jajkiem z dodatkiem soli i przeciśniętego przez praskę czosnku. Wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piec ok. 10-15 minut lub do czasu, aż ciasto się upiecze i zarumieni. Przestudzić na kratce, podawać na ciepło. Przed podaniem posypać grana padano i szczypiorkiem. Smacznego!
Dzień dobry, ile gramów drożdży suchych należy dodać do jednej porcji? Pytam, ponieważ łyżeczka łyżeczce nie równa. Pozdrawiam..
OdpowiedzUsuńOk. 2 g suchych drożdży, jeśli da się więcej też będzie ok :)
Usuń