środa, 4 stycznia 2023

Sałatka z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami

Obłędne połączenie smaków. Tuńczyk w oliwie ma wyjątkowy, wyrazisty smak, który idealnie komponuje się z chrupiącą sałatą i warzywami. Całość polana dressingiem miodowo-musztardowym i posypana prażonymi ziarnami słonecznika. Prawdziwa uczta dla podniebienia. 

Składniki: 
4 duże liście sałaty lodowej 
1 puszka tuńczyka w oliwie z oliwek 
1 średni pomidor 
1/4 ogórka wężowego 
1/2 czerwonej papryki 
2 łyżki zielonych oliwek 
1 mała cebula 
2 łyżki ziaren słonecznika 
Dressing: 
4 łyżki oliwy z oliwek (z tuńczyka) 
1 łyżka wody 
1/2 łyżki musztardy francuskiej 
1 łyżeczka musztardy miodowej 
2 łyżeczki miodu 
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)



Sałatkę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Tuńczyka odsączyć z oliwy, oliwę zachować. Ogórka pokroić na plasterki, pomidora na ósemki, paprykę na paski, cebulę w cienkie piórka. Oliwki odsączyć z zalewy. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Składniki dressingu połączyć. Sałatę ułożyć na talerzu, dodać pomidory, paprykę, ogórka, oliwki, cebulę i tuńczyka. Posypać słonecznikiem i polać dressingiem. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...