Szybka, prosta w przygotowaniu i pyszna przekąska nie tylko na sylwestrowy stół, dla także na wszelkiego rodzaju imprezy. Słodkie śliwki i daktyle nadziewane serem pleśniowym i zawinięte w wędzony boczek, to idealna przekąska szczególnie do wina czy napojów wysokoprocentowych.
Składniki:
10 suszonych śliwek
10 daktyli
70 g sera pleśniowego blue
20 cienkich plastrów chudego, wędzonego boczku
10 daktyli
70 g sera pleśniowego blue
20 cienkich plastrów chudego, wędzonego boczku
2 łyżki podprażonych płatków migdałowych
Śliwki i daktyle ponacinać, nadziać kawałkiem sera pleśniowego i zawinąć w plastry boczku. Spiąć wykałaczkami. Zapiekać w nagrzanym do 190 stopni piekarniku (grzałka górna) ok. 15 minut lub do czasu, aż tłuszcz z boczku się wytopi, a boczek będzie chrupiący i zarumieniony. Po upieczeniu posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)