sobota, 7 stycznia 2023

Tort brzoskwiniowo-borówkowy

Klasyczny tort śmietanowy z owocami ;) Połączenie brzoskwiń i borówek idealnie się tutaj komponuje. Puszysty biszkopt, delikatny krem i soczyste owoce. Prostota w najlepszym wydaniu :) 


Składniki (na tort o średnicy 20 cm):
Biszkopt: 
4 duże jajka L
130 g cukru  
100g mąki tortowej
65 g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu  
szczypta soli 
Krem: 
500 ml śmietany 30%
250 g mascarpone 
4 łyżki cukru pudru 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
2 opakowania śmietan-fixu
Polewa: 
50 g czekolady gorzkiej 
50 g czekolady mlecznej 
100 ml śmietany 30 %
Dodatkowo: 
250 g borówek 
1 puszka brzoskwiń 
50 g kumkwatu 
posypka cukrowa 





Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175 stopni (dolna grzałka). Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty. 
Krem: Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i ekstraktu. Dodać śmietan-fix i krótko zmiksować. Dodać mascarpone i zmiksować przez chwilę. 
Brzoskwinie odsączyć z syropu (syrop zachować) i pokroić w kostkę. Pierwszy blat nasączyć syropem z brzoskwiń, ułożyć 1/3 kremy oraz cząstki brzoskwiń i borówki. Przykryć drugim blatem, nasączyć go, dodać 1/2 pozostałej porcji kremu, brzoskwinie i borówki. Przykryć trzecim blatem i lekko go nasączyć. Wierzch tortu oraz boki wysmarować pozostałym kremem. 
Polewa: Śmietanę podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Do śmietany dodać kostki czekolady i odstawić na minutę. Wymieszać do powstania gładkiej, szklistej polewy. Polewę przelać do dyspensera i dekorować brzeg tortu, tak aby powstały ściekające sople. Resztę polewy wylać na wierzch i rozsmarować szpatułką. Brzegi tortu udekorować kawałkami brzoskwiń, borówek i owocami kumkwatu. Posypać posypką. Przed podaniem tort schłodzić kilka godzin, a najlepiej całą noc. Smacznego! 

6 komentarzy:

  1. Super przepis na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie i przeapetycznie😉Na pewno doczeka się "mojej realizacji".👍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy :) Życzę udanego wypieku :)

      Usuń
  3. Robię teraz tylko biszkopt z tego przepisu.Jest super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Zapraszam po więcej inspiracji :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...