środa, 28 grudnia 2022

Choinka z koreczkami

Dziś podsuwam Wam pomysł na efektowną przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale także na Sylwestra. Taka choinka z koreczkami jest prosta w przygotowaniu i pięknie wygląda. Możecie użyć dowolnych, ulubionych składników, ale fajnie sprawdzą się tutaj składniki o owalnych kształtach, które imitują "bombki". Owocnego tworzenia :) 


Składniki:
1 słoik czarnych oliwek 
1 słoik zielonych oliwek 
200 g pomidorków paprykowych 
250 g mozzarelli w kulkach (waga po odsączeniu) 
150 g salami 
kilka listków bazylii lub roszponki
kawałek żółtego sera 
Dodatkowo: 
1 stożek styropianowy w kształcie choinki (u mnie 20 cm)  
wykałaczki 
folia aluminiowa lub folia spożywcza 
mała foremka gwiazdka 




Choinkę obwinąć folią, wbić wykałaczki, umieszczając je w ok. 2 cm odstępach. Oliwki i mozzarellę odsączyć z zalewy i osuszyć na ręczniku papierowym. Nadziewać od dołu szereg zielonych oliwek, pomidorki, czarne oliwki i kulki mozzarelli. Plasterki salami złożyć na pół i zwinąć w różyczkę. Przymocować wykałaczkami między pozostałe składniki. Listki bazylii lub roszponki powciskać w wolne przestrzenie. Z sera żółtego wyciąć gwiazdę i zamocować ją na górze choinki. Smacznego! 

Rady: Aby wykałaczki nie były widoczne, można wpić je głębiej lub połamać na połówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...