czwartek, 28 lipca 2022

Tęczowe ptasie mleczko

Lekkie jak chmurka, puszyste i delikatna ptasie mleczko z 3 składników. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kolorowych galaretek, mleka zagęszczonego i biszkoptów na spód. Dekoracja to już kwestia gustu. Ten przepis jest ze mną od dzieciństwa. Moja mama robiła takie ptasie mleczko, ale w formie ciacha warstwowego. "Zebra" wydaje mi się bardziej efektowna i prostsza w przygotowaniu, bo nie trzeba czekać, aż poszczególne warstwy stężeją :) Cudny letni deser dla małych i dużych. Jeśli jesteście miłośnikami ptasiego mleczka - będziecie zachwyceni tym przepisem :) 

Składniki (na tortownicę ok. 26 cm):
100 g biszkoptów 
Ptasie mleczko: 
500 g zimnego mleka zagęszczonego niesłodzonego 
1 galaretka zielona (agrestowa)
1 galaretka czerwona (wiśniowa) 
1 galaretka niebieska (borówkowa) 
Dekoracja: 
80 g mini bez 
1 galaretka jagodowa 
50 g borówek 
50 g czereśni 






Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Każdą z galaretek do ptasiego mleczka rozpuścić w 200 ml wody. Wystudzić. Mleko zagęszczone podzielić na 3 równe porcje (po ok. 166 g każda). Przelać do 3 wysokich dzbanków. Każdą z porcji mleka ubić na sztywną, gęstą pianę. Połączyć z galaretkami i zmiksować. Na sam środek tortownicy lać naprzemiennie po ok. 2-3 łyżek każdego z kolorów ptasiego mleczka, aż do wyczerpania składników. Lekko uderzyć tortownicą o blat, by pozbyć się nadmiaru powietrza. Ptasie mleczko stawić do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretkę jagodową rozpuścić w 300 ml wody, wystudzić i przelać do płaskiego pojemnika, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Pokroić w kostkę. Ptasie mleczko udekorować bezami, owocami i galaretką. Smacznego! 

Rady: Do ptasiego mleczka najlepiej użyć galaretek w kontrastujących ze sobą kolorach. Mleko niesłodzone można zastąpić słodzonym, jednak ptasie mleczko będzie bardziej słodkie. Mleko musi być bardzo dobrze schłodzone, minumum przez kilka godzin w lodówce - wtedy ubije się na idealną pianę. Ptasie mleczko można zrobić również w jednym kolorze. Wtedy 3 galaretki jednego koloru należy rozpuścić w 600 ml wody. 

10 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie i prosto ,jutro wypróbuje przepis koniecznie !!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis spróbuję!!! dzięki bardzo

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiej wielkości tortownicy Pani użyła?

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczę mi nie wyszła sztywna piana z mleczka to co się zmiksowalo ma raczej płynna konsystencję. Czy coś z tego będzie?????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko powinno być przed ubijaniem dobrze schłodzone, naczynia czyste i najlepiej ubijać mleczko na dużych obrotach miksera. Wyjdzie jak najbardziej, tylko konsystencja po zmiksowaniu z galaretkami będzie po prostu zwarta a nie puszysta, jak w ptasim mleczku :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...