Lekkie jak chmurka, puszyste i delikatna ptasie mleczko z 3 składników. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kolorowych galaretek, mleka zagęszczonego i biszkoptów na spód. Dekoracja to już kwestia gustu. Ten przepis jest ze mną od dzieciństwa. Moja mama robiła takie ptasie mleczko, ale w formie ciacha warstwowego. "Zebra" wydaje mi się bardziej efektowna i prostsza w przygotowaniu, bo nie trzeba czekać, aż poszczególne warstwy stężeją :) Cudny letni deser dla małych i dużych. Jeśli jesteście miłośnikami ptasiego mleczka - będziecie zachwyceni tym przepisem :)
100 g biszkoptów
Ptasie mleczko:
500 g zimnego mleka zagęszczonego niesłodzonego
1 galaretka zielona (agrestowa)
1 galaretka czerwona (wiśniowa)
1 galaretka niebieska (borówkowa)
Dekoracja:
80 g mini bez
1 galaretka jagodowa
50 g borówek
50 g czereśni
Rady: Do ptasiego mleczka najlepiej użyć galaretek w kontrastujących ze sobą kolorach. Mleko niesłodzone można zastąpić słodzonym, jednak ptasie mleczko będzie bardziej słodkie. Mleko musi być bardzo dobrze schłodzone, minumum przez kilka godzin w lodówce - wtedy ubije się na idealną pianę. Ptasie mleczko można zrobić również w jednym kolorze. Wtedy 3 galaretki jednego koloru należy rozpuścić w 600 ml wody.
Wygląda bardzo smacznie i prosto ,jutro wypróbuje przepis koniecznie !!!!
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :) I czekam na opinię :D
UsuńSuper
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCiekawy przepis spróbuję!!! dzięki bardzo
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo :)
UsuńJakiej wielkości tortownicy Pani użyła?
OdpowiedzUsuńTak jak w składnikach 26 cm
UsuńKurczę mi nie wyszła sztywna piana z mleczka to co się zmiksowalo ma raczej płynna konsystencję. Czy coś z tego będzie?????
OdpowiedzUsuńMleko powinno być przed ubijaniem dobrze schłodzone, naczynia czyste i najlepiej ubijać mleczko na dużych obrotach miksera. Wyjdzie jak najbardziej, tylko konsystencja po zmiksowaniu z galaretkami będzie po prostu zwarta a nie puszysta, jak w ptasim mleczku :)
Usuń