Sezon letni obfituje w młode warzywa. Jednym z moich ulubionych jest cukinia :) To zielone warzywo najchętniej ląduje w zapiekankach, na grillu lub w plackach. Młoda, nieprzerośnięta cukinia świetnie nadaje się do tego typu potraw. Dziś placki z cukinii podałam z pysznym sosem z tartych rzodkiewek i ogórków. Cudnie komponuje się w tym daniu :) Koniecznie zróbcie sobie taki obiad :) Będzie pysznie!
Składniki (na 8 placków):
2 młode, mniejsze cukinie (500 g)
2 średnie jajka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
5-6 łyżek mąki
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
2 młode, mniejsze cukinie (500 g)
2 średnie jajka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
5-6 łyżek mąki
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
Sos rzodkiewkowo-ogórkowy):
100 g jogurtu
2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku
5 rzodkiewek
2 ogórki gruntowe
1 ogórek konserwowy
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
1/2 łyżeczki cukru (lub erytrytolu)
Dodatkowo:
olej (do smażenia placków)
Sos: Rzodkiewkę zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach. Obrane ogórki gruntowe i ogórka konserwowego zetrzeć na dużych oczkach. Przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Sos wymieszać i odstawić do lodówki do przegryzienia.
Placki: Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć na sitko, lekko posolić i zostawić na 10 minut. Po tym czasie cukinię dokładnie odcisnąć z wody i przełożyć do miski. Dodać drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć mniejsze placki (po ok. 2 łyżek masy), z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki podawać polane sosem. Smacznego!
Placki: Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć na sitko, lekko posolić i zostawić na 10 minut. Po tym czasie cukinię dokładnie odcisnąć z wody i przełożyć do miski. Dodać drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć mniejsze placki (po ok. 2 łyżek masy), z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki podawać polane sosem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)