piątek, 29 lipca 2022

Placki z cukinii z sosem rzodkiewkowo-ogórkowym

Sezon letni obfituje w młode warzywa. Jednym z moich ulubionych jest cukinia :) To zielone warzywo najchętniej ląduje w zapiekankach, na grillu lub w plackach. Młoda, nieprzerośnięta cukinia świetnie nadaje się do tego typu potraw. Dziś placki z cukinii podałam z pysznym sosem z tartych rzodkiewek i ogórków. Cudnie komponuje się w tym daniu :) Koniecznie zróbcie sobie taki obiad :) Będzie pysznie!

Składniki (na 8 placków): 
2 młode, mniejsze cukinie (500 g)
2 średnie jajka 
1 mała cebula 
2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
5-6 łyżek mąki 
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
Sos rzodkiewkowo-ogórkowy): 
100 g jogurtu 
2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku 
5 rzodkiewek
2 ogórki gruntowe 
1 ogórek konserwowy 
1 łyżka posiekanego szczypiorku 
sól (do smaku) 
pieprz (do smaku)  
1/2 łyżeczki cukru (lub erytrytolu) 
Dodatkowo:
olej (do smażenia placków) 




Sos: Rzodkiewkę zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach. Obrane ogórki gruntowe i ogórka konserwowego zetrzeć na dużych oczkach. Przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Sos wymieszać i odstawić do lodówki do przegryzienia. 
Placki: Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć na sitko, lekko posolić i zostawić na 10 minut. Po tym czasie cukinię dokładnie odcisnąć z wody i przełożyć do miski. Dodać drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć mniejsze placki (po ok. 2 łyżek masy), z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki podawać polane sosem. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...