środa, 27 lipca 2022

Linguine z kurkami w sosie śmietanowym

Obłędny makaron z kurkami w sosie śmietanowym. Tak niewiele trzeba do pełni szczęścia :) Kurki to moje ulubione grzyby. Kiedy sezon w pełni staram się wykorzystać te dary lasu zarówno do dań obiadowych jak i śniadań. Nie ma nic lepszego, niż jajecznica z kurkami czy serowe tosty z tymi grzybami :) Dziś zostawiam Wam przepis na pyszny makaron :) Prosto i smacznie, czyli tak jak lubię.

Składniki (na 2 porcje):
200 g makaronu linguine (lub innego ulubionego) 
Sos: 
250 g kurek 
1 mała cebula
2 ząbki czosnku 
1 łyżka masła 
2 łyżki oliwy z oliwek 
250 ml śmietany 30% 
3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
2 łyżki startego sera grana padano 
sól świeżo zmielona (do smaku) 
czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku) 




Kurki oczyścić i (jeśli są większe) pokroić je na połówki/ćwiartki. Na patelni rozpuścić masło z oliwą, dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Dodać kurki i smażyć 2-3 minuty. Dodać posiekany czosnek, wlać śmietanę i dusić kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Do sosu dodać 4 łyżki wody z gotowania makaronu. Makaron przełożyć do sosu i krótko podgrzać. Przed podaniem posypać grana padano i posiekaną natką. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego! 

Rady: Aby łatwiej oczyścić kurki można zasypać je w misce kilkoma łyżkami mąki i zalać zimną wodą. Pozostawić na chwilę i wymieszać ręką. Tak oczyszczone kurki przełożyć na sitko i przepłukać pod bieżącą wodą. Śmietanę 30% można zastąpić 18%. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...