Obłędny makaron z kurkami w sosie śmietanowym. Tak niewiele trzeba do pełni szczęścia :) Kurki to moje ulubione grzyby. Kiedy sezon w pełni staram się wykorzystać te dary lasu zarówno do dań obiadowych jak i śniadań. Nie ma nic lepszego, niż jajecznica z kurkami czy serowe tosty z tymi grzybami :) Dziś zostawiam Wam przepis na pyszny makaron :) Prosto i smacznie, czyli tak jak lubię.
Składniki (na 2 porcje):
200 g makaronu linguine (lub innego ulubionego)
Sos:
250 g kurek
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
250 ml śmietany 30%
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki startego sera grana padano
sól świeżo zmielona (do smaku)
czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)
200 g makaronu linguine (lub innego ulubionego)
Sos:
250 g kurek
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
250 ml śmietany 30%
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki startego sera grana padano
sól świeżo zmielona (do smaku)
czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)
Kurki oczyścić i (jeśli są większe) pokroić je na połówki/ćwiartki. Na patelni rozpuścić masło z oliwą, dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Dodać kurki i smażyć 2-3 minuty. Dodać posiekany czosnek, wlać śmietanę i dusić kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Do sosu dodać 4 łyżki wody z gotowania makaronu. Makaron przełożyć do sosu i krótko podgrzać. Przed podaniem posypać grana padano i posiekaną natką. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Rady: Aby łatwiej oczyścić kurki można zasypać je w misce kilkoma łyżkami mąki i zalać zimną wodą. Pozostawić na chwilę i wymieszać ręką. Tak oczyszczone kurki przełożyć na sitko i przepłukać pod bieżącą wodą. Śmietanę 30% można zastąpić 18%.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)