Pyszne, sycące i proste w przygotowaniu kotlety siekane w najprostszym wydaniu. Idealne na obiad, ale równie świetnie sprawdzą się w domowych burgerach czy na kanapce. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej są mega chrupiące. Jeśli jeszcze nie znaliście tego przepisu koniecznie spróbujcie :)
Składniki (na ok. 12 kotletów):
500 g piersi z kurczaka
500 g piersi z kurczaka
1/2 małej cebuli
2 średnie jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka majonezu
60 g startego, żółtego sera np. gouda
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
2 średnie jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka majonezu
60 g startego, żółtego sera np. gouda
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
Mięso pokroić na paski, potem w kostkę i posiekać nożem na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać bardzo drobno. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, jajka, starty ser, mąkę, majonez oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na złoty kolor z obu stron mniejsze placki nakładając po ok. 2 łyżek mięsa. Odsączyć na ręczniku papierowym. Smacznego!
Rady: Kotlety możecie zrobić też z piersi indyka. Do kotletów można dodać dodatkowo ulubione składniki - pieczarki, paprykę, kukurydzę itd. Aby kotlety podczas smażenia nie rozpadały się należy smażyć je na dobrze rozgrzanym oleju i chwilę po smażeniu z jednej strony, lekko podważyć płaską łopatką, aby nie przywarły do patelni.
Wyglądają apetycznie, warto spróbować
OdpowiedzUsuńPolecam :) Są pyszne :)
Usuń