Klasyka. Najlepsza sałatka grecka, z pysznymi soczystymi warzywami i fetą. Ta sałatka nie potrzebuje wieloskładnikowego dressingu, dobrej jakości oliwa wystarczy. Trochę oregano, świeżo zmielonego pieprzu i można zajadać ;) Idealny dodatek do dań z grilla, do drugiego dania czy jako samodzielny, lekki posiłek do pracy. Zajadajcie na zdrowie! :)
Składniki:
2 większe pomidory (u mnie malinowe)
1 średni ogórek wężowy
150 g sera feta
1 mała czerwona cebula
1/3 szklanki czarnych oliwek
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżeczki suszonego oregano
świeżo zmielony czarny pieprz
sól (opcjonalnie)
2 większe pomidory (u mnie malinowe)
1 średni ogórek wężowy
150 g sera feta
1 mała czerwona cebula
1/3 szklanki czarnych oliwek
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżeczki suszonego oregano
świeżo zmielony czarny pieprz
sól (opcjonalnie)
Warzywa umyć i osuszyć. Pomidory przekroić na pół, usunąć szypułki. Pokroić na ósemki. Ogórka pokroić na półplasterki o grubości ok. 1/2 cm. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Na talerzu ułożyć pomidory, ogórki, cebulę i oliwki. Dodać ser z kawałku. Polać oliwą, posypać oregano i doprawić pieprzem i (ewentualnie) solą. Smacznego!
Rady: Do sałatki greckiej wybierajcie oryginalny ser feta najwyższej jakości - to on nada sałatce właściwego smaku. Można pokroić go w kostkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)