Owoce z serami to zawsze zgrany duet :) Jeśli dorzucimy do tego orzechy mamy już tercet doskonały :D Ta sałatka to niebo w gębie! Cudowna soczysta, słodka gruszka w połączeniu z wyrazistym w smaku, słonym oscypkiem i aromatycznymi prażonymi orzechami, a to wszystko skąpane w cudownym dressingu :) Koniecznie zafundujcie sobie taką ucztę :)
4 małe oscypki
2 średnie gruszki
40 g orzechów włoskich
40 g startego grana padano (lub parmezanu)
1 mała, czerwona cebula
Dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy miodowej
1 łyżka kremu balsamicznego
sól świeżo zmielona (do smaku)
czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)
Orzechy uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Gruszki pokroić na ok. 5 mm plastry, usunąć gniazda nasienne i ogonek. Patelnię grillową wysmarować za pomocą pędzelka 1 łyżeczką oleju. Gruszki i oscypki grillować z obu stron do miękkości i zarumienienia. Przełożyć na deskę i lekko przestudzić. Oscypka pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Grana padano zetrzeć na płatki. Składniki dressingu połączyć. Na talerzu ułożyć roszponkę, plastry gruszki, oscypka, cebulę i orzechy. Dodać grana padano i bazylię. Polać dressingiem. Smacznego!
Dobra sałatka nie jest zła.
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
Usuń