wtorek, 12 lipca 2022

Sałatka z grillowanym oscypkiem, gruszką i orzechami

Owoce z serami to zawsze zgrany duet :) Jeśli dorzucimy do tego orzechy mamy już tercet doskonały :D Ta sałatka to niebo w gębie! Cudowna soczysta, słodka gruszka w połączeniu z wyrazistym w smaku, słonym oscypkiem i aromatycznymi prażonymi orzechami, a to wszystko skąpane w cudownym dressingu :) Koniecznie zafundujcie sobie taką ucztę :) 


Składniki (na 2 porcje):
70 g roszponki 
4 małe oscypki 

2 średnie gruszki 
40 g orzechów włoskich
40 g startego grana padano (lub parmezanu)
1 mała, czerwona cebula 
2 łyżki listków bazylii 
Dressing: 
4 łyżki oliwy z oliwek 
1 łyżka musztardy miodowej 
1 łyżka kremu balsamicznego 
1/2 łyżki zimnej wody
sól świeżo zmielona (do smaku)
czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku) 



Orzechy uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Gruszki pokroić na ok. 5 mm plastry, usunąć gniazda nasienne i ogonek. Patelnię grillową wysmarować za pomocą pędzelka 1 łyżeczką oleju. Gruszki i oscypki grillować z obu stron do miękkości i zarumienienia. Przełożyć na deskę i lekko przestudzić. Oscypka pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Grana padano zetrzeć na płatki. Składniki dressingu połączyć. Na talerzu ułożyć roszponkę, plastry gruszki, oscypka, cebulę i orzechy. Dodać grana padano i bazylię. Polać dressingiem. Smacznego! 

2 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...