Ciasta malinowa chmurka nie trzeba chyba nikomu przedstawiać :) Kruche ciasto, maliny zatopione w galaretce, puszysty krem ze śmietany i mascarpone, beza i płatki migdałów. Ciasto to jest jednak pracochłonne, wymaga pieczenia ciasta kruchego i suszenia bezy, a często nie mamy czasu na długie stanie w kuchni i odpalanie piekarnika ;) Dlatego dziś przedstawiam Wam wersję tego pysznego ciasta w formie deseru w pucharkach. Smakuje obłędnie, wymaga niewielkiego nakładu pracy i cieszy oko ;) Opcja idealna na letnie desery, zarówno te na co dzień, jak i od święta ;) Koniecznie spróbujcie :)
Składniki (na 6 porcji):
100 g maślanych herbatników
100 g maślanych herbatników
1 galaretka malinowa
250 g malin
250 g malin
40 g mini bez
3 łyżki płatków migdałowych
3 łyżki płatków migdałowych
Krem:
250 ml śmietanki 30%
125 g mascarpone
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu w wanilii
Dodatkowo:
świeża mięta (opcjonalnie - do dekoracji)
250 ml śmietanki 30%
125 g mascarpone
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu w wanilii
Dodatkowo:
świeża mięta (opcjonalnie - do dekoracji)
Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i wystudzić. Śmietanę ubić na puszysto z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Stopniowo dodawać ser mascapone i krótko ale dokładnie zmiksować, tak, aby nie było grudek. Herbatniki rozkruszyć w malakserze na piasek. Nasypać po ok. 1 1/2 łyżki do każdego pucharka. Kilka malin zostawić do dekoracji. Pozostałe (jeśli są większe) pokroić na połówki i ułożyć na herbatnikach. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić na ok. 30 minut do lodówki, aby galaretka mocniej stężała. Na zastygniętą galaretkę dać krem i poukładać mini bezy. Posypać płatkami migdałów i udekorować pozostałymi malinami i listkami mięty. Schłodzić przed podaniem. Smacznego!
Rady: Aby galaretka szybciej stężała, można rozpuścić ją w 200 ml gorącej wody, następnie dodać 200 ml wody zimnej i wstawić na jakiś czas do lodówki, kontrolując, aby za mocno się nie zsiadła. Jeśli tak się stanie, naczynie należy umieścić w misce z gorącą wodą i energicznie mieszać trzepaczką, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Pysznie wszystko wygląda
OdpowiedzUsuńUwielbiam malinową chmurkę, ale mam awarie piekarnika, więc skorzystam z tej alternatywy :)
OdpowiedzUsuńPolecam :) Będzie pysznie :)
Usuń