Wiosenna, zielona zupa krem z cukinii i zielonego groszku to propozycja na pyszny, zdrowy, a zarazem lekki posiłek. Idealnie kremowa, podana z chrupiącymi, prażonymi pestkami dyni i odrobiną śmietany. Poezja smaku :D
500 g cukinii
1/2 średniego pora (jasna i jasnozielona część)
3/4 szklanki mrożonego lub świeżego zielonego groszku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
szczypta cukru
800 ml bulionu warzywnego lub wody
2 duże ząbki czosnku
1 mały pęczek natki pietruszki
kilka listków lubczyku
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Do podania:
śmietana 18%
3 łyżki prażonych pestek dyni
W garnku rozpuścić masło z olejem, dodać pokrojonego pora i szczyptę cukru, zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię (jeśli jest młoda wraz ze skórką), natkę, lubczyk, tymianek, posiekany czosnek, bulion. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. Dodać groszek i gotować kilka minut. Zupę zblendować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. Podawać ze śmietaną i podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Smacznego!
Rady: Zupę można podać także z groszkiem ptysiowym, grzankami itp, a śmietanę 18% zastąpić 30%.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)