wtorek, 10 maja 2022

Zupa krem z cukinii i zielonego groszku

Wiosenna, zielona zupa krem z cukinii i zielonego groszku to propozycja na pyszny, zdrowy, a zarazem lekki posiłek. Idealnie kremowa, podana z chrupiącymi, prażonymi pestkami dyni i odrobiną śmietany. Poezja smaku :D 



Składniki:
  
500 g cukinii 
1/2 średniego pora (jasna i jasnozielona część) 
3/4 szklanki mrożonego lub świeżego zielonego groszku 
1 łyżka masła 
1 łyżka oleju 
szczypta cukru 
800 ml bulionu warzywnego lub wody 
2 duże ząbki czosnku 
1 mały pęczek natki pietruszki 
kilka listków lubczyku 
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku) 
Do podania: 
śmietana 18% 
3 łyżki prażonych pestek dyni




W garnku rozpuścić masło z olejem, dodać pokrojonego pora i szczyptę cukru, zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię (jeśli jest młoda wraz ze skórką), natkę, lubczyk, tymianek, posiekany czosnek, bulion. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. Dodać groszek i gotować kilka minut. Zupę zblendować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. Podawać ze śmietaną i podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Smacznego! 

Rady: Zupę można podać także z groszkiem ptysiowym, grzankami itp, a śmietanę 18% zastąpić 30%. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...