Obłędne czerwone curry z miruną, krewetkami, fasolką i cukinią. Prawdziwy sztos :) Pikantne i mega aromatyczne, idealne na sycący, zdrowy obiad :) Koniecznie zafundujcie sobie taką ucztę :)
Składniki:
400 g filetów białej ryby (u mnie miruna)
10 krewetek
1 łyżka czerwonej pasty curry
400 ml mleka kokosowego
1 szklanka mrożonej lub świeżej zielonej fasolki szparagowej
1/4 małej cukinii
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju ryżowego
cząstki limonki (do podania)
świeża kolendra (do podania)
ryż basmati (do podania)
Rybę podzielić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z limonki i posmarować łyżeczką pasty curry, obsmażyć na patelni po 2 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz. Na patelnię wlać mleko kokosowe, dodać pastę curry, koncentrat, sos rybny, fasolkę oraz pokrojoną na cienkie półplasterki cukinię. Gotować kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć, a warzywa będą lekko miękkie. Dodać krewetki i rybę. Pogotować 2-3 minuty na wolnym ogniu. Curry podawać z ugotowanym ryżem basmati, posiekaną kolendrą oraz cząstkami limonki. Smacznego!
Rady: Do curry możecie dodać dowolną białą rybę. Świetnie sprawdzi się tutaj np. dorsz.
Czerwoną pastę curry można zastąpić żółtą lub zieloną, według uznania.
Czerwoną pastę curry można zastąpić żółtą lub zieloną, według uznania.
Kocham zarówno curry jak i krewetki, więc przepis idealny dla mnie.
OdpowiedzUsuń