sobota, 7 maja 2022

Czerwone curry z rybą i krewetkami

Obłędne czerwone curry z miruną, krewetkami, fasolką i cukinią. Prawdziwy sztos :) Pikantne i mega aromatyczne, idealne na sycący, zdrowy obiad :) Koniecznie zafundujcie sobie taką ucztę :) 

Składniki: 
400 g filetów białej ryby (u mnie miruna) 
10 krewetek 
1 łyżka czerwonej pasty curry 
400 ml mleka kokosowego 
1 szklanka mrożonej lub świeżej zielonej fasolki szparagowej 
1/4 małej cukinii 
1 łyżka sosu rybnego 
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju ryżowego 
cząstki limonki (do podania) 
świeża kolendra (do podania)
ryż basmati (do podania) 




Rybę podzielić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z limonki i posmarować łyżeczką pasty curry, obsmażyć na patelni po 2 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz. Na patelnię wlać mleko kokosowe, dodać pastę curry, koncentrat, sos rybny, fasolkę oraz pokrojoną na cienkie półplasterki cukinię. Gotować kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć, a warzywa będą lekko miękkie. Dodać krewetki i rybę. Pogotować 2-3 minuty na wolnym ogniu. Curry podawać z ugotowanym ryżem basmati, posiekaną kolendrą oraz cząstkami limonki. Smacznego! 

Rady: Do curry możecie dodać dowolną białą rybę. Świetnie sprawdzi się tutaj np. dorsz. 
Czerwoną pastę curry można zastąpić żółtą lub zieloną, według uznania. 

1 komentarz:

  1. Kocham zarówno curry jak i krewetki, więc przepis idealny dla mnie.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...