Składniki:
2 kromki żytniego chleba (lub innego ulubionego)
2 jajka
1 łyżka octu
1/2 miękkiego awokado
1/2 łyżki soku z cytryny
1 mały ząbek czosnku
1/4 łyżeczki płatków chili
sól morska świeżo zmielona
10 pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka przyprawy do bruschetty
1 garść miksu sałat
Grzanki opiec w opiekaczu lub na patelni grillowej. Awokado rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny, sól, przeciśnięty czosnek i płatki chili. Rozsmarować na kromkach. Ułożyć sałatę. Pomidorki pokroić na połówki i krótko podpiec na patelni z dodatkiem oliwy. Przyprawić solą i przyprawą do bruschetty. W rondlu zagotować wodę, dodać łyżkę octu, zamieszać, aby powstał wir. Jajko wbić do filiżanki i wlać w sam środek lekko kręcącego się wiru. Gotować ok. 2-2,5 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie miękkie. Wyłowić łyżką cedzakową i przełożyć na grzankę posypać przyprawą do bruschetty i solą. Tak samo ugotować drugie jajko. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)