Pyszna, pełna witamin sałatka z łososiem i awokado to świetny pomysł na pożywny posiłek. Sos na bazie jogurtu z dodatkiem pikantnej rzeżuchy i czosnku świetnie podkreśla całość. Taki posiłek, zapakowany w słoik z powodzeniem możecie wziąć ze sobą do pracy czy szkoły, a przed zjedzeniem po prostu wymieszać. Dzięki temu warzywa pozostaną jędrne i chrupiące ;) Zajadajcie na zdrowie ;)
Składniki (na 1 porcję):
2 garście mixu sałat z roszponką
80 g łososia wędzonego na gorąco
1 duże jajko na twardo
1/4 strąka czerwonej papryki
1/2 awokado
1/2 małej czerwonej cebuli
Sos:
2 pełne łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki musztardy miodowej
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki rzeżuchy
sól (do smaku)
1/2 łyżeczki świeżo zmielonych ziół toskańskich
2 garście mixu sałat z roszponką
80 g łososia wędzonego na gorąco
1 duże jajko na twardo
1/4 strąka czerwonej papryki
1/2 awokado
1/2 małej czerwonej cebuli
Sos:
2 pełne łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki musztardy miodowej
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki rzeżuchy
sól (do smaku)
1/2 łyżeczki świeżo zmielonych ziół toskańskich
Jajko, awokado i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę posiekać drobno. Składniki sosu połączyć. Na dno słoika przelać sos, dodać 1 porcję sałaty, pokrojone jajko, cebulę, paprykę, awokado, podzielonego na kawałki łososia. Na wierzch dać pozostałą porcję sałaty. Smacznego!
Zrobiłem to na śniadanie dla dziewczyny, była zachwycona!
OdpowiedzUsuń