niedziela, 6 lutego 2022

Orzechowe ciastka z czekoladą

Chrupiące, kruche mocno orzechowe ciastka z kawałkami czekolady to świetny dodatek do kawy, herbaty czy kubka mleka :) Przygotowanie ich nie zajmie więcej niż 15 minut, a smak zachwyci nie tylko miłośników orzechowych słodkości. 


Składniki: 
150 g mąki pszennej 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej  
40 g orzechów włoskich
70 g gorzkiej czekolady 
100 g masła orzechowego 
60 g miękkiego masła 
1 duże jajko 
100 g cukru 


Mąkę z proszkiem i sodą przesiać. Orzechy rozdrobnić w malakserze lub drobno posiekać. Dodać do mąki i wymieszać. Czekoladę rozdrobnić w malakserze lub posiekać na mniejsze kawałki. W misce zmiksować masło, masło orzechowe i cukier na puszystą masę. Dodać jajko i zmiksować do połączenia się składników. Dodać mąkę z dodatkami i krótko zmiksować. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce w sporych odstępach. Kulki ciasta lekko spłaszczyć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 15-18 minut do zarumieniania. Studzić na kratce. Smacznego! 

6 komentarzy:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...