sobota, 5 lutego 2022

Jajka zapiekane w bułce z szynką szwarcwaldzką i szpinakiem

Jeden z pomysłów na sycące i pyszne śniadanie :) Jajka zapiekane w bułce z szynką i szpinakiem to świetna propozycja na posiłek, który można przygotować na weekendowe śniadanie. Nie ma nic przyjemniejszego, niż kawałek chrupiącej bułki maczanej w lejącym się żółtku :D Zgadzacie się? 

Składniki (na 2 porcje):
2 bułki wieloziarniste 
2 średnie jajka
1/2 szklanki szpinaku 
2 łyżeczki masła 
2 plastry szynki szwarcwaldzkiej 
1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie) 
świeżo zmielona sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku) 





Z bułek skroić wierzch i wydrążyć miąższ. Pozostały miąższ lekko docisnąć. Masło ugnieść widelcem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wysmarować bułki wewnątrz. Dodać szpinak, szynkę oraz wbić po jednym jajku. Bułki zapiekać wraz ze ściętym wierzchem przez ok. 15-20 minut (lub do czasu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco. Smacznego! 

6 komentarzy:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...