poniedziałek, 21 lutego 2022

Kokosowy budyń jaglany

Kokosowy budyń jaglany z czekoladową polewą :) Propozycja na pyszny i zdrowy deser wzorowany na batoniku bounty :) Jeśli lubicie kokosowe desery ten z pewnością Wam zasmakuje ;) Najlepiej smakuje po schłodzeniu. Będzie pysznie, zdrowo i do syta! 

Składniki: 
Budyń jaglany: 
100 g kaszy jaglanej 
400 ml mleka kokosowego 
100 ml mleka 3,2% 
2 łyżki ksylitolu 
2 łyżki wiórek kokosowych 
Polewa: 
1 łyżka oleju kokosowego 
3/4 łyżki gorzkiego kakao 
3 łyżki mleka kokosowego 
3 łyżeczki ksylitolu 
Dodatkowo: 
20 g suszonego kokosa 
1/2 łyżki wiórków kokosowych 





Kaszę jaglaną przepłukać na sicie, aż woda będzie klarowna. Przełożyć do rondla, dodać mleko kokosowe, mleko, ksylitol i wiórki kokosowe. Gotować na wolnym ogniu do czasu, aż kasza będzie miękka i wchłonie mleko. Lekko przestudzić i zmiksować na gładki budyń. W rondlu rozpuścić olej kokosowy, dodać pozostałe składniki polewy i pogrzać. Mieszać trzepaczką, aż składniki się połączą. Polewę lekko przestudzić. W słoiczkach układać naprzemiennie budyń i polewać polewą. Wierzch posypać suszonym kokosem i wiórkami. Schłodzić przed podaniem. Smacznego! 

1 komentarz:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...