Kokosowy budyń jaglany z czekoladową polewą :) Propozycja na pyszny i zdrowy deser wzorowany na batoniku bounty :) Jeśli lubicie kokosowe desery ten z pewnością Wam zasmakuje ;) Najlepiej smakuje po schłodzeniu. Będzie pysznie, zdrowo i do syta!
Składniki:
Budyń jaglany:
100 g kaszy jaglanej
400 ml mleka kokosowego
100 ml mleka 3,2%
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki wiórek kokosowych
Polewa:
1 łyżka oleju kokosowego
3/4 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżki mleka kokosowego
3 łyżeczki ksylitolu
Budyń jaglany:
100 g kaszy jaglanej
400 ml mleka kokosowego
100 ml mleka 3,2%
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki wiórek kokosowych
Polewa:
1 łyżka oleju kokosowego
3/4 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżki mleka kokosowego
3 łyżeczki ksylitolu
Dodatkowo:
20 g suszonego kokosa
1/2 łyżki wiórków kokosowych
Kaszę jaglaną przepłukać na sicie, aż woda będzie klarowna. Przełożyć do rondla, dodać mleko kokosowe, mleko, ksylitol i wiórki kokosowe. Gotować na wolnym ogniu do czasu, aż kasza będzie miękka i wchłonie mleko. Lekko przestudzić i zmiksować na gładki budyń. W rondlu rozpuścić olej kokosowy, dodać pozostałe składniki polewy i pogrzać. Mieszać trzepaczką, aż składniki się połączą. Polewę lekko przestudzić. W słoiczkach układać naprzemiennie budyń i polewać polewą. Wierzch posypać suszonym kokosem i wiórkami. Schłodzić przed podaniem. Smacznego!
Mega budyń <3!
OdpowiedzUsuń