Smak dzieciństwa w odmienionej formie :) Kluski leniwe z dodatkiem puree z dyni to proste i bardzo smaczne jesienne danie, które przygotowuje się w zaledwie kilka chwil. Polane masłem, posypane cukrem i z dodatkiem chrupiących podprażonych orzechów to prawdziwy comfort food :)
Składniki:
300 g twarogu półtłustego
250 g puree z dyni*
1 duże jajko
300 g mąki pszennej (mniej lub więcej w zależności od gęstości puree)
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
szczypta soli
Dodatkowo:
30 g stopionego masła
cukier trzcinowy (do posypania)
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki orzechów włoskich
3 łyżki orzechów włoskich
Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni, wystudzić i posiekać. Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść np. za pomocą tłuczka do ziemniaków, dodać puree z dyni i wymieszać łyżką. Dodać sól, cukier waniliowy, jajko i wymieszać. Stopniowo dosypywać mąkę mieszając. Kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, przełożyć je na deskę wysypaną mąką i partiami formować długie wałki ciasta. Kroić pod skosem na ok. 2 cm kawałki. Kluski gotować w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. Podawać od razu po ugotowaniu polane masłem, posypane cukrem i cynamonem z podprażonymi orzechami. Smacznego!
Rady:
*Aby zrobić puree z dyni należy pokroić dynię na kawałki, oczyścić z nasion, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do miękkości. Przestudzić, zdjąć skórkę i zmiksować.
Mąkę należy dosypywać stopniowo, ciasto powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk.
Mąkę należy dosypywać stopniowo, ciasto powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk.
Kluski można również polać bułką tartą podsmażoną na maśle.
Świetne przepisy
OdpowiedzUsuńZaraz je będę robiła🤤
OdpowiedzUsuńSuper :) Życzę smacznego :)
Usuń