niedziela, 14 listopada 2021

Jogurtowy deser z jabłkami

Jesień pachnie jabłkami z cynamonem :) Zgadzacie się? Obok tradycyjnych ciach z jabłkami, jak szarlotka (KLIK), jabłecznik królewski (KLIK) czy jabłkowy tort (KLIK) warto przygotować taki pyszny deser, który z powodzeniem można spałaszować także na śniadanie :) Banalnie prosty w przygotowaniu, aromatyczny i pyszny. Na osłodę jesieni w sam raz ;) 

Składniki (na 3 porcje):
2 duże jabłka 
1/2 łyżeczki cynamonu 
1 łyżeczka cukru 
1 łyżka wody 
400 g gęstego jogurtu naturalnego 
1 łyżka miodu 
100 g zbożowych ciasteczek czekoladowych 
bita śmietana 
20 g orzechów włoskich 




Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na większą kostkę. Przełożyć na patelnię lub do małego rondelka posypać cynamonem, dodać cukier i łyżkę wody. Krótko podsmażyć, do czasu, aż jabłka będą lekko miękkie, ale nie rozgotowane. Całkowicie wystudzić. Do jogurtu dodać miód i wymieszać. Ciastka rozkruszyć w malakserze na piasek. Orzechy drobno posiekać lub zmielić w malakserze. Do pucharków wsypać ciastka, dodać jogurt i prażone jabłka. Udekorować bitą śmietaną i posypać zmielonymi orzechami. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...