Pyszny obiad w 20 minut? Spaghetti w sosie śmietanowym z chrupiącą szynką szwarcwaldzką, serem blue i pomidorkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealne danie na szybki rodzinny obiad czy kolację we dwoje <3 Koniecznie spróbujcie ;)
Składniki (na 2 porcje):
150 g makaronu spaghetti
Sos:
6 plastry szynki szwarcwaldzkiej
50 g sera pleśniowego blue
10 pomidorków koktajlowych
300 ml płynnej śmietanki 18%
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
2 łyżki startego grana padano (lub parmezanu)
150 g makaronu spaghetti
Sos:
6 plastry szynki szwarcwaldzkiej
50 g sera pleśniowego blue
10 pomidorków koktajlowych
300 ml płynnej śmietanki 18%
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
2 łyżki startego grana padano (lub parmezanu)
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni na oliwie podsmażyć bardzo drobno posiekaną cebulkę, dodać porwane kawałki szynki i przesmażyć na chrupiąco. Wlać śmietanę, dodać pokruszony ser pleśniowy, posiekany czosnek i gotować chwilę do zredukowania się sosu. Wsypać posiekaną natkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodać odcedzony makaron i wymieszać. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe. Przed podaniem makaron posypać startym grana padano lub parmezanem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)