Aromatyczne i bardzo pyszne ciasto cytrynowe na jogurcie i oleju to idealna propozycja dla miłośników szybkich wypieków z owocami. Idealne do weekendowej kawy ;) Zamiast borówek możecie użyć malin, które tutaj również świetnie skomponują się smakowo z cytrynowym ciachem ;)
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
100 ml gęstego jogurtu naturalnego
120 ml oleju
300 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
3 łyżki soku z cytryny
250 g borówek
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej)
1 łyżka jagód
3 łyżki soku z cytryny
Ciasto: Mąkę z proszkiem przesiać. Jajka ubić na puszysto stopniowo dosypując cukier. Do ubitych jajek dodawać naprzemiennie po kilka łyżek mąki z proszkiem, olej i jogurt. Na końcu dodać skórkę i sok z cytryny. Wsypać borówki i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do keksówki (30 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 50-60 minut. Piec do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto przestudzić. Lukier: Jagody rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny i cukier puder. W razie potrzeby dodać więcej cukru lub soku z cytryny. Ciasto polać lukrem i ozdobić plasterkami cytryny i borówkami. Smacznego!
Jeśli chcemy mieć idealnie gładki lukier rozgniecione jagody można przetrzeć przez sitko.
Wygląda tak, że palce lizać!
OdpowiedzUsuńTka też smakuje ;)
Usuń