piątek, 10 września 2021

Cytrynowe ciasto jogurtowe z borówkami

Aromatyczne i bardzo pyszne ciasto cytrynowe na jogurcie i oleju to idealna propozycja dla miłośników szybkich wypieków z owocami. Idealne do weekendowej kawy ;) Zamiast borówek możecie użyć malin, które tutaj również świetnie skomponują się smakowo z cytrynowym ciachem ;)  

Składniki:
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru 
100 ml gęstego jogurtu naturalnego 
120 ml oleju 
300 g mąki tortowej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 
3 łyżki soku z cytryny
250 g borówek 
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej)
1 łyżka jagód 
3 łyżki soku z cytryny 





Ciasto: Mąkę z proszkiem przesiać. Jajka ubić na puszysto stopniowo dosypując cukier. Do ubitych jajek dodawać naprzemiennie po kilka łyżek mąki z proszkiem, olej i jogurt. Na końcu dodać skórkę i sok z cytryny. Wsypać borówki i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do keksówki (30 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 50-60 minut. Piec do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto przestudzić. Lukier: Jagody rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny i cukier puder. W razie potrzeby dodać więcej cukru lub soku z cytryny. Ciasto polać lukrem i ozdobić plasterkami cytryny i borówkami. Smacznego! 

Rady: Jajka i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej. 
Jeśli chcemy mieć idealnie gładki lukier rozgniecione jagody można przetrzeć przez sitko. 

2 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...