niedziela, 12 września 2021

Koreczki na 3 sposoby

Niezawodna przekąska na imprezy, rodzinne uroczystości czy po prostu jako przegryzka do dobrego, wieczornego filmu ;) Przepisów na koreczki jest całe mnóstwo. Z reguły przygotowujemy je z tego, co akurat mamy pod ręką. Świetnie sprawdzą się tu wędliny, sery i warzywa konserwowe. Dziś mam dla Was pomysł na 3 rodzaje koreczków - caprese, z serem pleśniowym i winogronami oraz te, chyba najbardziej popularne z kabanosem, serem i oliwkami. Wszystkie pyszne ;) Wszystkie znikają w oka mgnieniu ;) 


Składniki: 
Koreczki Caprese:

10 szt. pomidorów koktajlowych czerwonych 
10 szt. pomidorów koktajlowych żółtych 
20 kulek mini mozzarelli 
40 listków bazylii
Koreczki z serem blue, orzechami i winogronami:
1 mały kiść winogron czerwonych 
1 mały kiść winogron zielonych
70 g sera pleśniowego blue 
20 połówek orzechów włoskich 
5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 
Koreczki z kabanosem i oliwkami: 
1/2 małego strąka czerwonej papryki
1/4 małej czerwonej cebuli 
100 g żółtego sera gouda 
20 czarnych oliwek 
4 średniej wielkości kabanosy
7 małych ogórków konserwowych



Koreczki Caprese: Pomidorki przekroić na połówki. mozzarellę odsączyć z zalewy. Na wykałaczki nadziewać naprzemiennie połówkę czerwonego pomidora, bazylię, mozzarellę, bazylię oraz połówkę żółtego pomidora. 



Koreczki z serem blue, orzechami i winogronami: Ser pokroić w kostkę ok. 1 cm. Plastry szynki porwać na mniejsze kawałki. Winogrona umyć i dokładnie osuszyć. na wykałaczki nadziewać po kolei: winogrona, połówkę orzecha, zwiniętą szynkę oraz ser. 




Koreczki z kabanosem i oliwkami: Paprykę i cebulę pokroić w mniejszą kostkę, kabanosa na kawałki, ogórki na 3-4 grubsze plastry, ser w kostkę ok. 1 cm. Oliwki odsączyć z zalewy. Na wykałaczki nadziewać naprzemiennie: oliwki, cebulę, paprykę, ogórka, kabanosa i ser. Smacznego! 

Rady: Do koreczków caprese możecie użyć zwykłych czerwonych pomidorków koktajlowych. Przed podaniem można polać je gęstym octem balsamicznym. Do koreczków z kabanosem świetnie sprawdzą się różnokolorowe papryki i ostrzejszy w smaku ser typu cheddar.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...