Hiszpańskie pączki z ciasta parzonego to jeden z pyszniejszych przepisów idealnych na Tłusty Czwartek :) Połączenie churrosów z sosem z gorzkiej czekolady i dodatek cynamonu do cukru pudru to prawdziwa uczta dla podniebienia. To też świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków czy innych słodkości smażonych na Tłusty Czwartek ;)
Składniki:
125 ml mleka
szczypta soli
2 łyżki domowego cukru waniliowego
50 g masła
120 g mąki pszennej
2 jajka
500 ml oleju (do smażenia)
Do oprószenia:
cukier puder wymieszany z 1/4 łyżeczki cynamonu
Sos czekoladowy:
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
150 g śmietanki kremówki
2 łyżki rumu (opcjonalnie)
W garnku podgrzać mleko z masłem, solą i cukrem, aż do rozpuszczenia się składników. Dodać przesianą mąki i energicznie wymieszać, aż ciasto zrobi się gładkie i będzie odchodzić od ścianek. Ciasto przełożyć do miski i wystudzić. Dodawać po 1 jajku i miksować do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy o średnicy ok. 1 cm. Olej rozgrzać do temp. ok. 175 stopni. Wyciskać churrosy o długości ok. 7 cm. Ciasto można ucinać za pomocą ostrego noża lub nożyczek. Smażyć z każdej strony do zarumienienia. Przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Churros posypać cukrem pudrem z cynamonem. Składniki sosu rozpuścić w kąpieli wodnej. Churros podawać z sosem. Smacznego!
125 ml mleka
szczypta soli
2 łyżki domowego cukru waniliowego
50 g masła
120 g mąki pszennej
2 jajka
500 ml oleju (do smażenia)
Do oprószenia:
cukier puder wymieszany z 1/4 łyżeczki cynamonu
Sos czekoladowy:
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
150 g śmietanki kremówki
2 łyżki rumu (opcjonalnie)
Mega słodki deserek <3!
OdpowiedzUsuń