Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami ;) Jeśli jesteście miłośnikami tradycyjnych faworków z milionem bąbelków odsyłam Was do mojego sprawdzonego od lat przepisu (TUTAJ), jeśli z kolei wolicie prostsze rozwiązania polecam Wam ten alternatywny przepis na lany chrust ;) Ciasto robi się ekspresowo, a jedynie co zabiera więcej czasu to samo smażenie ;) Do przygotowania tego chrustu nie musicie używać worka cukierniczego z tylką, wystarczy większy woreczek strunowy ;)
Składniki:
3 średnie wiejskie jajka
1 pełna łyżka domowego cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżki wódki
210 g mąki pszennej
150 ml mleka 3,2%
cukier puder (do oprószenia)
500 ml oleju (do smażenia)
3 średnie wiejskie jajka
1 pełna łyżka domowego cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżki wódki
210 g mąki pszennej
150 ml mleka 3,2%
cukier puder (do oprószenia)
500 ml oleju (do smażenia)
Białka oddzielić do żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Żółtka przełożyć do miski dodać cukier waniliowy i zmiksować do podwojenia objętości. Dodać wódkę, mleko oraz mąkę, zmiksować do połączenia się składników. Dodawać do łyżce ubitych białek i delikatnie wymieszać. Olej rozgrać do temperatury ok. 175 stopni. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką lub do woreczka strunowego (odciąć mały otwór w rogu worka). Ciasto wylewać okrężnymi ruchami na rozgrzany olej, smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Wygląda smakowicie, a pracy przy nim mało
OdpowiedzUsuńSuper serpentynki z chrustu ;)
OdpowiedzUsuń