300 g mąki orkiszowej
100 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)
1 1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
30 g stopionego masła
Dodatkowo:
mleko do posmarowania bułek
ziarna do posypania (siemię lniane, sezam, słonecznik)
Mąki wymieszać z solą. Z wody, drożdży, cukru oraz łyżki mąki zrobić zaczyn i odstawić na kilka minut do podrośnięcia. Do mąki dodać zaczyn oraz stopione masło. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Miskę z ciastem nakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 6 równych porcji. Z każdej uformować kulkę i lekko ją spłaszczyć. Wierzch bułek posmarować wodą i posypać ziarnami. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzałka góra-dół). Piec do zarumienienia przez ok. 20-25 minut. Studzić na kratce. Smacznego!
Podziwiam piękny wygląd bułeczek! U mnie zawsze wychodzą kanciaste :D przepis zapisuje :)
OdpowiedzUsuńKluskowy Garnek. Zapraszam