Prosty w wykonaniu i bardzo efektowny deser z twarogu i świeżych lub mrożonych truskawek. Lekki i nie za słodki :) Przepis idealny do przygotowania wspólnie z dziećmi :)
Składniki (na ok. 6 porcji po 200ml):
Warstwa serowa:
300 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego (może być z wiaderka)
150 ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
1 pełna łyżka żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Warstwa truskawkowa:
400 g truskawek
3 łyżki cukru pudru
1 pełna łyżka żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
Do dekoracji:
100 g truskawek
50 g borówek
6 kostek posiekanej gorzkiej czekolady
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Ser zmiksować ze śmietaną i cukrem pudrem. Miksować stopniowo dolewając żelatynę. Masę serową przelać do szklanek. Szklanki wstawić do lodówki "pod skosem" i pozostawić do stężenia na ok. 1 godzinę. Truskawki zmiksować z cukrem, dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę i przelać do szklanek. Szklanki ustawić w lodówce "pod skosem" w drugą stronę. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić i wlać do szklanek do pełna. Wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem deser udekorować truskawkami, borówkami oraz posiekaną czekoladą. Smacznego!
Rady: Do ustawienia szklanek pod skosem świetnie nadadzą się tekturowe opakowania po jajkach :)
Bardzo fajny i pomysłowy deser. Super wygląda :)
OdpowiedzUsuńPyszny deser
OdpowiedzUsuńAż mi się zachciało truskawek. Kocham owocowe desery.
OdpowiedzUsuń