niedziela, 22 marca 2020

Kokosowo-czekoladowy sernik na zimno z borówkami

Pyszny kokosowo-czekoladowy sernik na zimno z borówkami ze spodem z ciastek Oreo to idealne połączenie smaków. Delikatny, kremowy sernik z chrupiącym spodem i słodkimi owocami to deser, który przygotujecie w kilka chwil. Idealny na wiosenne i letnie imprezy, a także kinderbal ;) Gwarantuję, że dzieciaki będą zachwycone :D 




Składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm): 
Spód:
150 g ciastek Oreo
50 g masła 
Sernik:
700 g twarogu trzykrotnie mielonego (może być z wiaderka)
250 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
200 g białej czekolady 
6 łyżek cukru pudru
2 1/2 pełne łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Wierzch: 
150 g borówek
50 g ciastek Oreo
50 g posiekanej białej czekolady  




Ciasteczka zmiksować w całości, dodać roztopione masło, wymieszać i przełożyć na spód tortownicy. Uciskając dokładnie wylepić spód. Wstawić do lodówki na ok. 20 minut. 
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Mieszać do czasu, aż będzie przejrzysta. Wystudzić. Ser zmiksować z ekstraktem, cukrem pudrem, mlekiem kokosowym, oraz roztopioną w kąpieli wodnej i przestudzoną czekoladą. Cały czas miksując wlewać żelatynę cienką strużką. Masę serową wylać na spód z ciastek. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować pokruszonymi ciastkami, borówkami i posiekaną czekoladą. Smacznego!

2 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...