Składniki:
1 3/4 szklanki* mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Mokre:
1 duże jajko
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
250 g truskawek
70 g gorzkiej czekolady
*szklanka 250 ml
Mąkę, kakao, proszek, sól i sodę przesiać. Dodać cukier i wymieszać. W drugiej misce ubić składniki mokre. Do składników mokrych dodać suche i krótko zmiksować. Czekoladę posiekać i dodać do ciasta. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nakładać ciasto do foremek do 3/4 wysokości, na wierzchu poukładać pokrojone truskawki. Muffinki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka, bez termoobiegu) na około 25 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Kakaowe ciasto+czekolada+truskawki....musiało być pysznie...:-)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wyglądają te babeczki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam piec muffinki!Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuń