W zeszłym roku upiekłam swojego pierwszego mazurka kajmakowego. Wyszedł pyszny, dlatego i w tym roku postanowiłam zrobić mazurka, tym razem kokosowego. Mazurek wyszedł obłędnie pyszny - słodki, kruchy i wprost rozpływający się w ustach. Jeśli w tym roku mazurki już upiekliście, w kolejnym koniecznie spróbujcie zrobić właśnie kokosowego mazurka według tego przepisu. Naprawdę warto!
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 g masła 82 %
100 g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
1 łyżka lodowatej wody
Masa:
300 ml śmietany 18%
150 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki cukru
Polewa:
150 g białej czekolady
1 łyżka mleka
1/4 łyżki masła
Dodatkowo (do ozdoby):
suszone morele
rodzynki
wiórki kokosowe
Ciasto: Składniki ciasta kruchego zagnieść (ręcznie lub w robocie). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na prostokąt. Zrobić wyższy rant lub ulepić ozdobne boki. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 minut.
Masa: Do rondla wlać śmietanę, dodać cukier, ekstrakt i wiórki kokosowe. Całość podgrzać na wolnym ogniu i gotować kilka minut do zgęstnienia. Gorącą masę kokosową wyłożyć na ciasto.
Polewa: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem i masłem. Gorącą polewę wylać na masę kokosową.
Mazurka ozdobić morelami, rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńRadosnych,zdrowych Świąt :)
Piękny :) Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńWitaj! Za ciekawe przepisy nominuję Cię do nagrody Liebster Blog Award. Więcej szczegółów tutaj http://waniliowapistacja.blogspot.dk/2014/05/nominacja-do-liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuńPotwierdzam! Pyszny!:)
OdpowiedzUsuńMoże to głupie pytanie, ale śmietana ma być slodka, czy kwaśna? Zwątpiłam po przeczytaniu o podgrzewaniu. Z góry dzięki za info. Święta blisko:-)
OdpowiedzUsuńZwykła 18% w kubełku :)
UsuńDzięki, pysznych świąt!:-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Wygląda jak z obrazka. Jutro sprawdzimy jak smakuje.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że skorzystałaś z przepisu i życzę smacznego :)
UsuńSuper wygląda napewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ,będę robić
OdpowiedzUsuńPolecam i życzę smacznego :)
UsuńWitam , jaki rozmiar blaszki ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiekłam na zwykłej dużej blaszce z piekarnika na papierze do pieczenia. Nie podam konkretnych wymiarów. Ciasto powinno być rozwałkowane na grubość około 0,5 cm.
Usuń