Słodycz zamknięta w słoiku...Kto jej się oprze? Gęsta, czekoladowo-orzechowa nutella, którą w prosty sposób można przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości oraz...silna wola, aby nie zjeść całej, nim zdąży wystygnąć ;) Czy przypomina tą sklepową? Odrobinką, choć jak dla mnie jest o niebo lepsza :)
Składniki:
100 g gorzkiej czekolady (min.60% kakao)
250 ml mleka skondensowanego słodzonego
120 g orzechów laskowych
1 łyżeczka gorzkiego kakao
1 łyżka miodu (użyłam wielokwiatowego)
Orzechy wysypać na blaszkę i uprażyć w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-12 minut, aż skórki zrobią się ciemnobrązowe. Gorące orzechy przesypać na ścierkę zawiązać w sakiewkę i pocierać do czasu, aż z orzechów zejdą skórki. Orzechy przełożyć do blendera i miksować, aż masa będzie miała rzadką konsystencję z widocznie oddzielającym się tłuszczem. Mleko skondensowane i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kakao i miód. Podgrzać prawie do wrzenia. Miskę zestawić z garnka i dodać masę orzechową. Dokładnie wymieszać. Gotową nutellę przelać do czystego słoika i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Co za rozkosz z samego rana! :) Jeszcze takiej domowej nie robiłam - muszę w końcu się skusić :)
OdpowiedzUsuńZrób, zrób koniecznie :)
Usuńjak cudnie wygląda! taki stożek na łyżeczce, kusząco!
OdpowiedzUsuńrany, rany co za obłęd:)
OdpowiedzUsuńOjejku ale rozpusta dla podniebienia!!!! I to z samego poniedziałku :)
OdpowiedzUsuńTrzeba sobie umilać długi tydzień od samego poniedziałku ;)
UsuńPięknie się prezentuje! Mniam, mniam!
OdpowiedzUsuńTeż się przymierzam i myślę, że w tym tygodniu się zmierzę z domową nutellą. Twoja idealnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) Tak jak wygląda, tak też smakuje. Zachęcam do zrobienia, bo warto :)
Usuńslinka az pociekła mi na lapka:D
OdpowiedzUsuńZnaczy, że skutecznie kuszę ;)
Usuńech.....i na co to moje niby odchudzanie jak tu takie słodkości;p
OdpowiedzUsuńOj tam...wyjdź z założenia, że dobre jedzenie nie tuczy i pozwól sobie na odrobinę przyjemności :P
UsuńKoniecznie, muszę zrobić, mój synek przepada za nutellą, ja też, ale takiej sklepowej nie kupuję. mam pytanie jak długo można ją przetrzymywać w lodówce?
OdpowiedzUsuńMyślę, że w lodówce spokojnie wytrzyma ok. 10 dni (a może nawet i dłużej?) u mnie z reguły znika po niecałym tygodniu :)
Usuńaniol jestes! cuda czynisz ! :-)
OdpowiedzUsuńNie mam akurat orzechów w domu, czy bez tego składnika tez wyszła by dobra?
OdpowiedzUsuńObawiam się, że bez orzechów to nie będzie to samo. Ale możesz spróbować, choć w smaku na pewno będzie zupełnie inna. Możesz dodać łyżkę oleju (o neutralnym smaku) do kremu, aby nie był zbyt gęsty po zastygnięciu.
UsuńNie wiem o co chodzi, ale mnie się masa zwarzyła i podejrzewam tłuszcz z orzechów w połączeniu z mleczną czekoladą. Bo mieszałam mleczną z gorzką... Ech... Będą trufelki ;)
OdpowiedzUsuńNie wiem co było bezpośrednią przyczyną zważenia się kremu. Może miska postawiona na parze dotykała bezpośrednio gotującej się wody i temp. czekolady była za wysoka? Czekolada użyta do tej nutelli powinna być naprawdę dobrej jakości. Podczas łączenia czekolady z orzechową masą nie powinno się tak stać. Spróbuj zrobić ponownie, może tym razem wyjdzie ok.
UsuńPrzyznam szczerze, że nie jestem zwolenniczką sklepowych produktów tego typu. Najzwyczajniej w świecie są PRZESŁODZONE. Nie mogę patrzeć jak dzieci zajadają kanapki posmarowane takim "cudem". W związku z tym jestem pod wrażeniem Twojej propozycji, ponieważ jest to krem naturalny, z gorzkiej czekolady dosłodzonej miodem. Sprytny sposób by nasze dzieci odzwyczaiły się od sklepowych kremów ;)
OdpowiedzUsuń