poniedziałek, 21 października 2013

Domowa nutella

Słodycz zamknięta w słoiku...Kto jej się oprze? Gęsta, czekoladowo-orzechowa nutella, którą w prosty sposób można przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości oraz...silna wola, aby nie zjeść całej, nim zdąży wystygnąć ;) Czy przypomina tą sklepową? Odrobinką, choć jak dla mnie jest o niebo lepsza :)


Składniki:
100 g gorzkiej czekolady (min.60% kakao)
250 ml mleka skondensowanego słodzonego
120 g orzechów laskowych
1 łyżeczka gorzkiego kakao
1 łyżka miodu (użyłam wielokwiatowego)




Orzechy wysypać na blaszkę i uprażyć w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-12 minut, aż skórki zrobią się ciemnobrązowe. Gorące orzechy przesypać na ścierkę zawiązać w sakiewkę i pocierać do czasu, aż z orzechów zejdą skórki. Orzechy przełożyć do blendera i miksować, aż masa będzie miała rzadką konsystencję z widocznie oddzielającym się tłuszczem. Mleko skondensowane i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kakao i miód. Podgrzać prawie do wrzenia. Miskę zestawić z garnka i dodać masę orzechową. Dokładnie wymieszać. Gotową nutellę przelać do czystego słoika i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przechowywać w lodówce. Smacznego!  

21 komentarzy:

  1. Co za rozkosz z samego rana! :) Jeszcze takiej domowej nie robiłam - muszę w końcu się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak cudnie wygląda! taki stożek na łyżeczce, kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojejku ale rozpusta dla podniebienia!!!! I to z samego poniedziałku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba sobie umilać długi tydzień od samego poniedziałku ;)

      Usuń
  4. Pięknie się prezentuje! Mniam, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Też się przymierzam i myślę, że w tym tygodniu się zmierzę z domową nutellą. Twoja idealnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) Tak jak wygląda, tak też smakuje. Zachęcam do zrobienia, bo warto :)

      Usuń
  6. ech.....i na co to moje niby odchudzanie jak tu takie słodkości;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam...wyjdź z założenia, że dobre jedzenie nie tuczy i pozwól sobie na odrobinę przyjemności :P

      Usuń
  7. Koniecznie, muszę zrobić, mój synek przepada za nutellą, ja też, ale takiej sklepowej nie kupuję. mam pytanie jak długo można ją przetrzymywać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że w lodówce spokojnie wytrzyma ok. 10 dni (a może nawet i dłużej?) u mnie z reguły znika po niecałym tygodniu :)

      Usuń
  8. aniol jestes! cuda czynisz ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie mam akurat orzechów w domu, czy bez tego składnika tez wyszła by dobra?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że bez orzechów to nie będzie to samo. Ale możesz spróbować, choć w smaku na pewno będzie zupełnie inna. Możesz dodać łyżkę oleju (o neutralnym smaku) do kremu, aby nie był zbyt gęsty po zastygnięciu.

      Usuń
  10. Nie wiem o co chodzi, ale mnie się masa zwarzyła i podejrzewam tłuszcz z orzechów w połączeniu z mleczną czekoladą. Bo mieszałam mleczną z gorzką... Ech... Będą trufelki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem co było bezpośrednią przyczyną zważenia się kremu. Może miska postawiona na parze dotykała bezpośrednio gotującej się wody i temp. czekolady była za wysoka? Czekolada użyta do tej nutelli powinna być naprawdę dobrej jakości. Podczas łączenia czekolady z orzechową masą nie powinno się tak stać. Spróbuj zrobić ponownie, może tym razem wyjdzie ok.

      Usuń
  11. Przyznam szczerze, że nie jestem zwolenniczką sklepowych produktów tego typu. Najzwyczajniej w świecie są PRZESŁODZONE. Nie mogę patrzeć jak dzieci zajadają kanapki posmarowane takim "cudem". W związku z tym jestem pod wrażeniem Twojej propozycji, ponieważ jest to krem naturalny, z gorzkiej czekolady dosłodzonej miodem. Sprytny sposób by nasze dzieci odzwyczaiły się od sklepowych kremów ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...