Ostatnio chodzą za mną tarty. Te na słodko i te wytrawne. W tartach fajne jest to, że składniki farszu można dowolnie modyfikować. Dziś tarta ze śliwkami i bezą. Do jej przygotowania można wykorzystać dowolne owoce. Świetne będą gruszki, nektarynki i morele. Wszelkie modyfikacje dozwolone.
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
125 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
700 g śliwek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka masła
1 łyżka mąki
Beza:
3 białka
szczypta soli
125 g miałkiego cukru
Ze składników ciasta zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię i schować do zamrażalki na około 15 minut. Śliwki pozbawić pestek. Na patelni rozpuścić masło. Na maśle chwilę podsmażyć śliwki. Dodać cukier, mąkę i smażyć do uzyskania gęstego syropu. Ciastem na tartę wyłożyć formę. Nakłuć dno widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut do podpieczenia i zarumienienia. Z białek ze szczyptą soli ubić pianę. Stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywno. Na podpieczony spód do tarty wyłożyć przestudzone śliwki i zrobić kleksy z piany z białek. Wstawić do piekarnika na kolejne 15-20 minut. Beza powinna być chrupiąca z wierzchu i miękka w środku. Podawać na zimno lub na gorąco. Smacznego!
we wrześniu zdecydowanie najpyszniej, gdy są to śliwki.
OdpowiedzUsuńTeraz są świeże, potem będę korzystać z mrożonych :)
Usuńjest mega smakowita!:) mmm
OdpowiedzUsuń:)
Usuńta bezowa chmura doskonała
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńpiękna beza ;) musiało byc super smaczne ;)
OdpowiedzUsuńDziś zjedliśmy ostatni kawałek, było pysznie :)
UsuńPięknie wygląda to ciasto...i ta beza taka idealna:). Tak się zachwycam wszystkimi widzianymi przeze mnie bezami...uwielbiam je, ale nigdy mi nie wychodzą... Jest na nią jakiś złoty środek? :)
OdpowiedzUsuńUpieczenie bezy naprawdę nie jest trudne. Odsyłam Cię do przepisu na tort Pavlovej http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/05/pavlova.html
UsuńZnajdziesz tam szczegóły dotyczące pieczenia samej bezy. Piana z białek musi być naprawdę dobrze ubita, aby to sprawdzić przechyl miskę do góry nogami ;) Na początku polecam dodanie odrobiny soku z cytryny lub octu, które ścinają białko oraz mąki ziemniaczanej która zwiąże całość. Spróbuj upiec bezę z przepisu na pavlovą - na pewno wyjdzie świetnie! Powodzenia :)
Spróbuję :). Mam nadzieje, że mi się uda i tak jak Ty będę uważała, że beza wcale nie jest taka trudna :). Dziękuję bardzo za porady:)!
UsuńWyglada poprostu bosko. mmm :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię tarty za ich uniwersalność i łatwość dopasowania do własnego gustu :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie ! Przydałaby mi się teraz do kawki ;)
OdpowiedzUsuń