wtorek, 18 września 2012

Śliwkowa tarta z bezą

Ostatnio chodzą za mną tarty. Te na słodko i te wytrawne. W tartach fajne jest to, że składniki farszu można dowolnie modyfikować. Dziś tarta ze śliwkami i bezą. Do jej przygotowania można wykorzystać dowolne owoce. Świetne będą gruszki, nektarynki i morele. Wszelkie modyfikacje dozwolone. 



Składniki:
Ciasto:
250 g mąki 
125 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
700 g śliwek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka masła
1 łyżka mąki
Beza:
3 białka
szczypta soli
125 g miałkiego cukru



Ze składników ciasta zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię i schować do zamrażalki na około 15 minut. Śliwki pozbawić pestek. Na patelni rozpuścić masło. Na maśle chwilę podsmażyć śliwki. Dodać cukier, mąkę i smażyć do uzyskania gęstego syropu. Ciastem na tartę wyłożyć formę. Nakłuć dno widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut do podpieczenia i zarumienienia. Z białek ze szczyptą soli ubić pianę. Stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywno. Na podpieczony spód do tarty wyłożyć przestudzone śliwki i zrobić kleksy z piany z białek. Wstawić do piekarnika na kolejne 15-20 minut. Beza powinna być chrupiąca z wierzchu i miękka w środku. Podawać na zimno lub na gorąco. Smacznego! 




14 komentarzy:

  1. we wrześniu zdecydowanie najpyszniej, gdy są to śliwki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz są świeże, potem będę korzystać z mrożonych :)

      Usuń
  2. piękna beza ;) musiało byc super smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziś zjedliśmy ostatni kawałek, było pysznie :)

      Usuń
  3. Pięknie wygląda to ciasto...i ta beza taka idealna:). Tak się zachwycam wszystkimi widzianymi przeze mnie bezami...uwielbiam je, ale nigdy mi nie wychodzą... Jest na nią jakiś złoty środek? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upieczenie bezy naprawdę nie jest trudne. Odsyłam Cię do przepisu na tort Pavlovej http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/05/pavlova.html
      Znajdziesz tam szczegóły dotyczące pieczenia samej bezy. Piana z białek musi być naprawdę dobrze ubita, aby to sprawdzić przechyl miskę do góry nogami ;) Na początku polecam dodanie odrobiny soku z cytryny lub octu, które ścinają białko oraz mąki ziemniaczanej która zwiąże całość. Spróbuj upiec bezę z przepisu na pavlovą - na pewno wyjdzie świetnie! Powodzenia :)

      Usuń
    2. Spróbuję :). Mam nadzieje, że mi się uda i tak jak Ty będę uważała, że beza wcale nie jest taka trudna :). Dziękuję bardzo za porady:)!

      Usuń
  4. Też lubię tarty za ich uniwersalność i łatwość dopasowania do własnego gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda obłędnie ! Przydałaby mi się teraz do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...