Czekoladowe babeczki z konfiturą wiśniową i kremem straciatella to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ekspresowe w przygotowaniu, przepyszne i świetne zarówno do popołudniowej kawy, jak i na większe imprezy czy uroczystości. To połączenie smaków, które Was zachwyci :) Koniecznie spróbujcie.
Babeczki:
150 g mąki
20 g gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g miękkiego masła
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka rozmiar M
100 ml mleka
Nadzienie:
10 łyżeczek konfitury wiśniowej lub dżemu wiśniowego
Krem:
300 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
1/2 łyżki cukru pudru
40 g startej na tarce gorzkiej czekolady
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysto. Dodać po jednym jajku i dokładnie zmiksować do połączenia się składników. Dodać mąkę z kakao oraz mleko. Całość zmiksować. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami (lub jeśli używasz sztywnych foremek ułożyć ja na blaszce do pieczenia). Nakładać po łyżce ciasta, dodać łyżeczkę konfitury i ponownie łyżkę ciasta. Papilotki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra dół) i piec ok. 22-25 minut, do suchego patyczka. Babeczki wystudzić na kratce. Śmietanę zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem na sztywny krem. Dodać startą czekoladę i wymieszać całość szpatułką. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (u mnie Wilton - M1) i udekorować babeczki. Smacznego!
Rady: Do babeczek można także dodać świeże wydrylowane wiśnie, wiśnie mrożone lub z kompotu.
Muszę sprawdzić 👌👌
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo :)
Usuń