Lubię, kiedy podczas gotowania powstają zupełnie nowe przepisy z wykorzystaniem tego, co akurat mamy pod ręką. Dziś przepis na delikatne placuszki z pure z gruszki i mascarpone, które początkowo miały być składnikiem nadzienia do naleśników. Gruszki były jednak na tyle soczyste, że koncepcja uległa zmianie i powstały placuszki. Delikatne, gruszkowe, pyszne...
Składniki:
4 średnie soczyste gruszki
125 g sera mascarpone
1 łyżka cukru pudru
2 jajka
1 1/4 szklanki* mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
cukier puder (do posypania)
olej
*szklanka 250 ml
Gruszki obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać cukier puder i mascarpone. Zmiksować na gładkie pure. Dodać jajka, szczyptę soli oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Zmiksować do połączenia się składników. Dno patelni wysmarować (najlepiej za pomocą pędzelka) niewielką ilością oleju. Smażyć małe placuszki z obydwu stron na rumiano. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem. Smacznego!
pyszności:)
OdpowiedzUsuńsmakowicie, z chęcią bym takie na śniadanie zjadła :)
OdpowiedzUsuńzjadlabym wszystkie:P
OdpowiedzUsuńCudowne.
OdpowiedzUsuńo jacieeee, jak ładnie to wygląda, aż szkoda ruszać...i tego nie lubię po zrobieniu zdjęć..........:D
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzisiaj zrobiłam :) pyszne, polecam i dziękuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńależ to musi być dobre na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuń