Absolutnie najpyszniejsze pierogi jakie ostatnio jadłam. Domowe, najlepsze, z farszem ze szpinaku i ricotty, kremowym...rozpływającym się w ustach, delikatnym. Uwielbiam szpinak pod każdą postacią, podobnie jak włoskie sery. Połączyłam te składniki w jednym daniu dokładając do tego bardzo delikatne, polskie ciasto na pierogi. Ten mariaż okazał się wybitnie udany.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
250 ml gorącej wody
2 żółtka
1 1/2 łyżki stopionego masła
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
450 g mrożonego szpinaku
250 g sera ricotta
4 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
sól (do smaku)
pieprz czarny mielony (do smaku)
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżka oleju
Dodatkowo:
2 cebule
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
szczypta cukru
Farsz: Na oleju zeszklić posiekaną drobno cebulę. Dodać mrożony szpinak i smażyć do rozmrożenia i całkowitego odparowania wody. Do szpinaku dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całkowicie wystudzić. Dodać ricottę i starty ser grana padano. Wymieszać.
Ciasto: Składniki
ciasta na pierogi zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na
porcje i każdą cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki wykrawać
koła. Nakładać po 1 1/2 łyżeczki farszu i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w
osolonej wodzie z dodatkiem oleju do wypłynięcia i dodatkowo 3-4
minuty.
Na
patelni, na oleju z dodatkiem masła zeszklić pokrojone na pióra cebule, w
trakcie smażenia dodać szczyptę cukru. Pierogi podawać gorące okraszone
zarumienioną cebulą. Smacznego!
Rady: Farsz do tych pierogów powinien być dobrze doprawiony.
wyglądają pysznie, uwielbiam pierogi w każdej postaci
OdpowiedzUsuńświetne nadzienie:)
OdpowiedzUsuńMusza być przepyszne! Wyglądają cudnie. Mniam :)
OdpowiedzUsuńnigdy takich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne
OdpowiedzUsuń