piątek, 7 listopada 2014

Delikatne placuszki z gruszkami i mascarpone

Lubię, kiedy podczas gotowania powstają zupełnie nowe przepisy z wykorzystaniem tego, co akurat mamy pod ręką. Dziś przepis na delikatne placuszki z pure z gruszki i mascarpone, które początkowo miały być składnikiem nadzienia do naleśników. Gruszki były jednak na tyle soczyste, że koncepcja uległa zmianie i powstały placuszki. Delikatne, gruszkowe, pyszne...


Składniki:
4 średnie soczyste gruszki
125 g sera mascarpone
1 łyżka cukru pudru
2 jajka
1 1/4 szklanki* mąki 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
cukier puder (do posypania)
olej  

*szklanka 250 ml 



Gruszki obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać cukier puder i mascarpone. Zmiksować na gładkie pure. Dodać jajka, szczyptę soli oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Zmiksować do połączenia się składników. Dno patelni wysmarować (najlepiej za pomocą pędzelka) niewielką ilością oleju. Smażyć małe placuszki z obydwu stron na rumiano. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem. Smacznego! 

7 komentarzy:

  1. smakowicie, z chęcią bym takie na śniadanie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o jacieeee, jak ładnie to wygląda, aż szkoda ruszać...i tego nie lubię po zrobieniu zdjęć..........:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie dzisiaj zrobiłam :) pyszne, polecam i dziękuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ to musi być dobre na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...