Uwielbiam panna cottę chyba pod każdą postacią. Dziś postanowiłam zrobić ten włoski deser z dodatkiem jagód i powiem Wam, że wyszło pysznie. Taka panna cotta idealnie komponuje się z sosem truskawkowym, choć myślę, że fajnie smakowałaby także z sosem poziomkowym czy malinowym. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji próbować tego deseru polecam przepis na panna cottę waniliową i kawową.
Składniki:
330 ml śmietany 30 %
150 ml mleka
2 łyżki domowego cukru waniliowego
4 łyżeczki żelatyny
3/4 szklanki jagód
Dodatkowo:
10 truskawek
1 łyżeczka cukru pudru
Do rondla wlać śmietanę, mleko i wsypać cukier. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż do rozpuszczenia się cukru i podgrzania śmietany. Zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Dodać do gorącej śmietany i energicznie rozmieszać. Część jagód wrzucić do śmietany i lekko ugnieść. Pozostałe jagody wsypać do foremek. Przestudzoną śmietanę przelać do foremek i wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Truskawki zmiksować z cukrem pudrem. Przed podaniem panna cottę wyciągnąć na talerzyk i polać musem truskawkowym. Smacznego!
Rady:
Domowy cukier waniliowy można zastąpić zwykłym cukrem i miąższem z 1 laski wanilii.
Do panna cotty można użyć jagód mrożonych.
wygląda profesjonalnie :) wypróbuję ten przepis
OdpowiedzUsuńO akurat mam jagody zatem deser jutro po obiedzie jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńPodkradam jedną:)
OdpowiedzUsuńOj, wspaniały śmietankowy deser :) Mniam!
OdpowiedzUsuńDo tego elegancko zaserwowany!
dariawkuchni.
pyszna!:D
OdpowiedzUsuńdzięki za dodanie jej do akcji jagodowej:)
wygląda pysznie:) uwielbiam takie desery:D:D
OdpowiedzUsuńMmm, kremowa i delikatna panna cotta i moje ukochane jagody ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń